fbpx

Terminator: Resistance

Na een meute rotslechte Terminator-games, hadden we niet verwacht ooit nog een videogame van de filmserie te zien. Zeker niet van Reef Entertainment, de uitgever die ons ook al trakteerde op het abominabele Rambo: The Video Game. Voor deze Terminator: Resistance mag de Poolse ontwikkelaar Teyon opnieuw laten zien wat-ie in huis heeft. En het moet gezegd: dat is best verrassend.


Marked for Termination

Oké, laat ons geen valse hoop geven. Zoals zoveel filmgames schreeuwt deze Terminator: Resistance middelmatigheid uit over de ganse lijn. Maar toch heeft de game een persoonlijkheid die grote blockbusters vaak missen. Dat zie je vooral in het respect voor de bronmaterie. Jij bent Jacob Rivers, een soldaat bij het verzet dat opgejaagd wordt door Skynet. Aan jou om te achterhalen waarom de supercomputer precies jou graag een kopje kleiner ziet.

Als opgejaagde verzetsstrijder ontmoet je een handvol personages, die door hun geloofwaardig achtergrondverhaal best menselijk overkomen. Zelfs het overkoepelende narratief is uitstekend geïntegreerd in het bestaande filmuniversum. We kid you not: deze Resistance voelt bij momenten écht aan als een authentiek hoofdstuk van de Terminator-saga.

Niet zo futuristische graphics

Ook op gebied van presentatie doet het spel de eerste twee films eer aan. De outfits van soldaten lijken zo uit de futuristische veldslagen geplukt en het sound-design slaat de nagel op de kop. Hier en daar passeert de iconische soundtrack de revue, al worden variaties op het deuntje net iets te vaak gebruikt.

Op grafisch vlak stelt Resistance wel teleur, want de fletse texturen en houterige animaties horen eerder thuis op een PS3. Sterker nog, de overdaad aan grijs- en bruintinten doen denken aan shooters uit het PS2-tijdperk. Oké, in de films zag het apocalyptisch slagveld er ook grauw en duister uit, maar dit kan anno 2019 veel beter. Over de prestatie van de acteurs zijn we wel te spreken. Het stemmenwerk is absoluut niet van de bovenste plank, maar personages komen in de meeste gevallen overtuigend over. Kortom: we hebben al veel slechter gehoord.

Hasta la vista, baby

Terminator: Resistance scoort op vlak van presentatie dus niet zo slecht, maar op gameplayvlak is het verhaal minder rooskleurig. De game speelt als een very low-budget kloon van Metro Exodus en wisselt kleinere openwereldgebieden af met rechtlijnige scripted stukken. Helaas valt er in de levenloze hubs niet meer te zien dan crafting componenten en patrouillerende vijanden. Aanvankelijk sluip je met ingehouden adem voorbij de metalen monsters, maar al snel ontdek je dat de A.I. van deze robots geen hol waard is.

Een detectiemetertje verraadt je zichtbaarheid, maar soms sta je net om het hoekje en vertikken de drones het om de situatie grondiger te onderzoeken. Tijdens veldslagen is de situatie even hopeloos, want oprukken is de enige tactiek van de machines. De T-800’s zoeken nooit beschutting. Oké, doen ze in de films ook niet, maar het maakt de game vrij komisch wanneer je plots superkrachtige plasmawapens in handen krijgt. Die dingen laten niets heel van de blikken skeletten, waardoor jij uiteindelijk meer Terminator bent dan zij.

Gelukkig ligt de balans veel beter in de gescripte levels. De spektakelwaarde ligt stukken hoger, omdat je verzeild geraakt in hectische shoot-outs of moet ontsnappen aan hordes Terminators. Toegegeven, het wordt nooit zo indrukwekkend als in de groten van het genre, maar het leunt dicht aan bij de futuristische veldslagen die we zien in de films. Eerlijk: wij hebben ons oprecht geamuseerd met deze vuurgevechten. Het enige wat wij misten, is een level dat de beangstigende kracht van zo’n Terminator in de kijker zet. Door de belachelijk sterke wapens en de teleurstellende A.I. voelt de T-800 zelden aan als de stalkende, dreigende robot, waarvoor je voortdurend op de vlucht moet.

Creatief en explosief

Zijn we wel fan van: de RPG-elementen van de game. Zo zijn er sporadisch dialoogkeuzes. En hoewel ze geen invloed hebben op het verhaal, bepalen ze wel hoe verschillende personages jou zien. Wat de herspeelbaarheid ten goede komt. Om jouw Jacob Rivers van wat extra talenten te voorzien, heb je zelfs een uitgebreide skill tree die bepaalt welke wapens je kan gebruiken, of je bommen kan ontmantelen en sloten kan kraken. En dan is er ook nog een eenvoudig crafting systeem waarmee je granaten en ander moordtuig in elkaar kan knutselen. Maar door de grote hoeveelheid wapens en munitie die rondslingeren, heb je die niet echt nodig.

Terminator: Resistance is blijven steken in de tijd, dat staat buiten kijf. Maar toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de game een degelijke kern heeft en dat hier meer in had kunnen zitten. Mocht ontwikkelaar Teyon natuurlijk meer middelen gekregen hebben. Want onder die achterhaalde graphics en simplistische gameplay zit sowieso een vonk. Alleen leidt het hier niet tot vuurwerk.

5.8
  • best cool verhaal
  • trouw aan het filmuniversum
  • degelijke personages
  • grafisch achterhaald
  • niet zo intelligente robotten
  • te eenvoudige gameplay

BESLUIT

Terminator: Resistance is technisch achterhaald en barst van de mankementen. Maar als Terminator-fan hebben we ons bij momenten best vermaakt. Een ondermaatse shooter, maar geen rotslechte Terminator-game.

Een reactie achterlaten