fbpx

Pro Evolution Soccer 2019

PES 2019 review key art

De Jupiler Pro League, godbetert! Wie had ooit gedacht dat de Belgische eerste klasse het topargument zou zijn om Pro Evolution Soccer te kopen? En je krijgt er in vergelijking met vorig jaar ook de Zwitserse, Deense, Duitse, Turkse, Portugese, Russische, Colombiaanse en Schotse competitie bij. Het is compensatiegedrag voor het gemis van de Europa League en Champions League, maar daarmee serveert Konami ons wel hun sterkste line-up van licenties ooit.

 Recyclage

Op het eerste zicht is 2019 een jaar van ingrijpende veranderingen, maar schijn bedriegt. Vergeet het geschuif met licenties en je ziet op veel vlakken geen verschil met Pro Evolution Soccer 2018. Het commentaar, toch een wezenlijk onderdeel van de presentatie, bleef weer onveranderd. Dat betekent dat je opnieuw naar hetzelfde zielloze gewauwel mag luisteren. In onze Master League, die zich afspeelde in de Braziliaanse competitie, luisterden we uit onmacht naar Portugees commentaar, gewoon om verlost te zijn van de kwelling.

Bij Konami zitten ze wellicht in een creatieve impasse, want ze recycleerden ook elders. Master League bevat nu een klassieke of een uitdagende ervaring. Die challenge, zoals ze het zelf noemen, maakt het moeilijker om spelers te verleiden voor jouw club te spelen. Als je het echt te bont maakt, kan je zelfs ontslagen worden. Helaas is het verschil in de praktijk miniem. Transfers regelen is  nog altijd een eitje als je niet iedere keer het onderste uit de kan wil halen en als je een klein beetje skills hebt op het veld, is een ontslag heel onwaarschijnlijk. We hadden bijvoorbeeld liever gezien dat Konami eindelijk werkt maakte van een realistische instroom van jonge spelers, in plaats van ons weer te ergeren aan reincarnaties van gepensioneerde toppers.

Oud en nieuw zeer

Op het veld merk je dadelijk dat Pro Evolution Soccer anders speelt dan zijn voorganger. Het tempo ligt lager en de bal beweegt nog realistischer dan voorheen. Spelers blokken nu ook actiever passes en dribbels af. Maar er zijn niet enkel verbeteringen. Zo probeert de AI altijd te scoren met een lage voorzet, of het nu Barcelona of Waasland-Beveren is. Schieten van buiten de zestienmeter doen ze niet. Soms lopen ze zonder reden buiten met de bal. Ook de robotachtige animaties duiken weer op. Dat zie je vooral als een speler van richting verandert of als een doelman uit doel loopt om de bal snel weg te kapen voor de neus van een tegenstander. Het zijn stuk voor stuk haperingen die je uit de illusie halen dat je een echt potje voetbal speelt.

Pro Evolution Soccer 2019 is niettemin een genietbare game, dat de concurrent van EA puur qua (offline) gameplay al enkele jaren voorbijloopt. Dat neemt niet weg dat we voor het eerst sinds lang het gevoel hebben dat dit een magere upgrade is in vergelijking met de vorige jaren. Zwakke punten die al lang moesten weggewerkt zijn, blijven hun lelijke kop vertonen. Bovendien komen er enkele nieuwe pijnpunten bij. Gelukkig zijn die wellicht nog weg te patchen. Toch vinden wij het moeilijk om Konami’s nieuwste zonder aarzelen aan te raden voor de volle pot. Wacht gewoon op de eerstvolgende prijsdaling.

7.5
  • grafisch hoogstandje
  • uitmuntend acteerwerk
  • interessante keuzemogelijkheden
  • soms voorspelbaar

BESLUIT

Konami houdt het op een kleine evolutie in plaats van de verhoopte revolutie. Op het veld nog altijd de beste in het genre, maar alles dat zich er naast afspeelt kan echt wel beter.

Een reactie achterlaten