fbpx

Need For Speed Heat

We herinneren ons levendig de glorietijd van de Need for Speed met Underground en Most Wanted als hoogtepunten. Bolides eindeloos tunen tot ze het sex appeal van de gemiddelde Fast and Furious-streetracer hadden. Om dan van de flikken wegscheuren en intussen de hele stad aan gort te rijden. Met Need For Speed Heat wil EA de serie rebooten en tegelijk een Best of serveren. Maar kan de game ons het vreselijke Payback doen vergeten?

Miami Vice

Het verhaal gaat alleszins geen literaire prijzen winnen. Je kiest een preset personage om in de straten van Palm City (lees: Miami) los te laten. Er zit je een charismatische, maar meedogenloze agent op de hielen en samen met je crew moet je voldoende credibility (en cash) vergaren om de racer met de coolste en snelste bolide te worden.


De twist van deze Need For Speed Heat? Je kan zowel overdag als ’s nachts racen. Overdag kan je centen verdienen met legale Speedhunter Showdown-races, maar ’s nachts breekt het feest pas echt los. Dan kan je deelnemen aan illegale straatraces die je reputatie een boost bezorgen en je wagenpark blitse vierwielers en accessoires. Tenminste, als je kan ontsnappen aan de bijzonder agressieve wegpolitie en heelhuids je safehouse kan bereiken.

Nachttrippen

Op grafisch vlak scoort deze Need For Speed hard. De gigantische open wereld ziet er erg gelikt uit. Wanneer je ’s nachts tijdens regenweer door de straten scheurt zie je tot wat de Frostbite-engine in staat is. Enkel jammer dat deze racemetropool bijzonder leeg en levenloos aanvoelt. Er is zelfs bijna geen verkeer te bespeuren in de straten van Palm City. En anno 2019 verwacht je wel anders van een racegame.

Gelukkig slaat EA de bal wel goed bij waar het echt om draait: het racen zelf. Je krijgt echt het gevoel dat je aan 200 km/u door de straten scheurt en de mogelijkheden om je wagen te customizen naar je eigen smaak of naar de vereisten per race zijn zowat eindeloos. De microtransacties blijven dit keer ook achterwege, waardoor het vrij rechttoe-rechtaan is. Win je overdag, dan krijg je cash om nieuwe engines, rims of gelijk wat te kopen. Speel je ’s nachts, dan unlock je coole wagens en items met je rep. Echt niet moeilijk.

Mario Kart Heat

Het arcadegehalte heeft bij NFS altijd aan de hoge kant gelegen, maar dit keer lijkt het of ontwikkelaar Ghost Games wat te veel Mario Kart heeft gespeeld. Je kan op de weg overal doorheen knallen (zelfs door muren en bomen) en met de minste tik op je rem (of door even je gas te lossen) maak je een knoert van een powerslide die je moeiteloos door de scherpste bocht loodst. Alsof de makers een zo breed mogelijk publiek wilden bereiken en dan maar opteerden voor ultra-arcaderacer. Gevolg: een nijpend gebrek aan diepgang waardoor het racen te snel eentonig wordt.

Raceveteranen die net als ons alle NFS-games gespeeld hebben, zullen het ook beamen: deze Heat lijkt te vaak op een samenraapsel van de beste vondsten uit 15 jaar Need for Speed, maar dan zonder het cumulatieve succes. Alsof EA na al die sequels en reboots krampachtig dat succes van vroeger wil overdoen en daarbij de identiteit van zijn racereeks uit het oog verloren is. En dat vinden we zonde.

Al willen we deze review afsluiten met een positieve noot: na het verschrikkelijk slechte Payback is dit wél een stap in de goede richting. Je mag een bijzonder vet wagenpark onder je kont schuiven (al ontbreekt bijvoorbeeld Toyota), krijgt een mooi uitgewerkte dag- en nachtcyclus en een visueel verbluffend spektakel wanneer de politie je ’s nachts op de hielen zit. Mooi en best vermakelijk. Voor even.

7.2
  • nachtcyclus in de regen
  • eindeloos customizen
  • cop chases zoals in Most Wanted
  • allegaartje van 15 jaar NFS
  • lege spelwereld
  • arcadegehalte wel heel hoog

BESLUIT

Een visueel verbluffende arcaderacer die vooral imponeert met zijn nachtraces. De lege spelwereld en het gebrek aan identiteit staan een hogere score echter in de weg. Need For Speed Heat is een stapje in de goede richting voor de reeks, maar niet meer dan dat.

Een reactie achterlaten