fbpx

Review Legion Y740

Doorgaans reviewen we geen laptops of andere pc-hardware, daarvoor zijn genoeg andere techneut-websites. Maar we vonden het hoog tijd voor verandering. Eerst en vooral omdat wij het altijd opnemen voor de underdog. En dat is Lenovo gegarandeerd. Met zijn Legion-reeks probeert de Chinese pc-fabrikant voet aan wal te krijgen binnen de gamingmarkt. Een bikkelhard terrein waar gevestigde waarden zoals MSI, Omen en Razer het merendeel van de aandacht opeisen. Onterecht. Want met de Legion Y740 levert Lenovo zo maar even een krachtpatser af die meer dan je aandacht verdient.

Premium design

En de tweede reden? Omdat we houden van hightech snufjes die niet alleen performant zijn, maar ook nog eens een strak design hebben. Waar het gros van de gaming laptops vooral ontworpen lijkt om je 12-jarig neefje te overtuigen (opvallende zwart-rood contrasten, schreeuwerige logo’s en meer flikkerende lichtjes dan een discobal) krijg je met de Legion Y740 eindelijk een gaming laptop in handen die je openlijk durft open te klappen op de trein.


Zijn strakke aluminium behuizing geeft hem een premium look en de verlichting is allesbehalve schreeuwerig. Het blauwe licht in het logo op de rug en de ventilatiegleuf bezorgt de laptop een futuristisch kantje, zonder te hard op een Transformer te lijken. Al kan je ook zelf via de geïnstalleerde Corsair iCUE software kiezen hoe extravagant of subtiel je het RGB-toetsenbord, logo en alle andere verlichting wil.

RTX 2070

Ook mooi meegenomen: dit is een Max-Q laptop, wat wil zeggen dat hij gebruik maakt van afgeslankte, gestroomlijnde componenten waardoor hij dunner (net geen 2.3 cm dik) en lichter is (hij weeg amper 3 kilo) dan de concurrenten. Maar ondanks zijn lightgewicht dimensies, voelt-ie best stevig en robuust. Mooi ding dus, maar je bek valt echt pas open wanneer je Devil May Cry 5 of Metro: Exodus erop draait. Dit is écht een beest.

Ons reviewmodel heeft een GeForce RTX 2070 en 16 GB RAM en kan bovendien moeiteloos Shadow of the Tomb Raider draaien (geloof ons, die game is een vretertje van resources) aan een stabiele 65 FPS. Een mainstream gaming laptop perst er gemiddeld zo’n 44 fps uit). Kortom: hij kan gemakkelijk wedijveren met de gevestigde waarden en dat aan een veel voordeligere prijs. Terwijl je deze krachtpatser met RTX 2070 en een SSD van 256 GB voor nog geen 2000 euro in huis haalt, betaal je voor de vergelijkbare model van concurrent MSI (zoals de GS65) gemakkelijk 800 euro meer. Yikes!

To inch or not to inch

Een ander pluspunt is zijn glasheldere scherm. Ons testexemplaar heeft een 15.6 inch scherm en godsamme, wat ziet het er goed uit. Niet alleen kan het games aan een absurd hoge 144 Hz verversrate tonen, Lenovo voorziet het ook nog eens van Nvidia G-Sync. Die technologie gaat de strijd aan met screen tearing zonder input lag te veroorzaken of je op te zadelen met een stotterende framerate. Het resultaat is verbluffend vloeiend en gedetailleerd.

De Dolby Vision HDR zorgt er dan weer voor dat de kleuren en contrasten net als op je 4K tv van je scherm spatten. Zet gerust alle schuivers eens open, je zal versteld staan van het resultaat. Vinden we dan wel weer sneu: om de een of andere reden plantte de designer de camera niet bovenaan, maar onderaan het scherm. Wat een ietwat vreemd kikvorsperspectief oplevert tijdens het chatten of streamen.

Not so juiced

Die scherpe prestaties en dat vette scherm hebben ook een keerzijde: wanneer je aan het spelen bent, slinkt de batterijmeter zienderogen. Wij klokten af op zo’n kleine 3 uur speeltijd, terwijl Lenovo eigenlijk 5 uur met opgeladen batterij belooft. Oké, wij hebben het beestje wel tot het uiterste getest. Terwijl Lara in de achtergrond draaide, openden we een half dozijn 1080-filmpjes in YouTube en waren we ondertussen simultaan onze Facebook en Instagram aan het checken. En we hadden ook Google Analytics opstaan (geloof ons, nog zo’n CPU-vretertje) om het aantal bezoekers van website real time in de gaten te houden. Geen seconde haperde deze jongen, maar het zuigt de batterij wél razendsnel leeg. Een kleine domper op de feestvreugde, al kan een mens nu ook niet alles hebben.

  • krachtpatser
  • strakke aluminium look
  • premium design
  • topscherm met HDR
  • batterijduur
  • ongewone cameraplaatsing

BESLUIT

De Legion Y740 is een beest. Ziet er niet alleen premium uit, maar kan qua prestaties moeiteloos de strijd aan met zijn concurrenten. En dat voor een betere prijs.

Een reactie achterlaten