fbpx

Good Job!

good job review

In de bedrijfswereld is het een gekend fenomeen: doe je je werk naar behoren, dan kraait er geen haan naar, maar zodra je iets verkeerd doet, mag je bij de baas. Gelukkig zijn er videogames die positieve motivatie op het werk proberen te stimuleren. Games die de speler op een utopische werkvloer plaatsen waar alle collega’s graag en efficiënt samenwerken, en waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Good Job! is niet zo’n game.


Floor manager

In het puzzelspel Good Job! word je namelijk als zoon van de baas in het bedrijfsleven gedropt. Je zou denken dat niemand je dan een strobreed in de weg legt, maar helaas blijkt de realiteit anders. Aan jou de eer om alle klusjes uit te voeren waar de vaste collega’s geen zin in hebben.

Als groentje moet je een kantoorgebouw van negen verdiepingen doorkruisen, elk met een amalgaam aan uitdagingen. Die zijn erg uiteenlopend en afhankelijk van het type locatie waarin je verzeilt. Eerst op een kantoor een internetkabel aansluiten, dan weer in de keuken alle smurrie opruimen, of containers vol goederen naar de juiste plek van een warenhuis brengen. Jouw wapens? Wel… je personage heeft alle gebruikelijke ledematen en kan dus lopen, springen en spullen vastpakken. En ja, dat is het zo’n beetje. Gelukkig ben jij, de speler, er om orde in die kantoorchaos te brengen.

Good job review

In goed gezelschap

Het Nederlandse Paladin Studios slaagt erin om met relatief eenvoudige besturing toch een puzzelspel te maken dat nooit saai aanvoelt. Dat komt omdat de opdracht in elke kamer weer lichtjes anders is, maar vooral omdat de game sterk leunt op een realistische physics engine. Je opdrachten zijn op zich namelijk meestal niet zo uitdagend, maar het feit is wel dat je ze moet afwerken in een zeer drukke omgeving vol breekbare voorwerpen.

Bovendien kan zowat alles rond je bewegen, behalve de camera, waardoor het niet altijd even simpel is om afstand in te schatten. Je score aan het eind van elke level wordt berekend aan de hand van de tijd waarin je je werk doet, maar ook op basis van hoeveel schade je aangericht hebt. Je zou via een vernuftig katapultsysteem de beamer doorheen het hele auditorium kunnen schieten… maar de game zal je pas écht belonen als je erin slaagt om het onding met engelengeduld langs alle obstakels te loodsen.

Misschien heb je het al wel door: het zal uiteindelijk jouw brein zijn dat soelaas moet brengen. Want elk level bestaat uiteindelijk uit een omgevingspuzzel waar je jezelf, collega’s of voorwerpen doorheen moet navigeren. Dat er tijdens het uitvoeren van deze taken ook heel wat chaos kan ontstaan, moeten we er maar bij nemen. Het plaatst Good Job! dan ook in de categorie geschifte actiepuzzelgames zoals Katamari Damacy, Overcooked of Donut County.

good job review 2

Gewoon je ontslag geven

Veel meer willen we niet verklappen, want we raden je aan om de levels zelf te ontdekken. Je kan het spel ook in co-op spelen, maar dan zal je snel merken dat het iets te gemakkelijk wordt. Iets waar het eveneens op de eShop te verkrijgen BoxBoy! + BoxGirl! naar ons gevoel een betere beurt maakt. Good Job! is vermakelijk en origineel, maar zeker niet perfect.

De grootste klacht is hier de besturing. Ook al is die bijzonder eenvoudig, die durft het al eens te laten afweten, waardoor je plots niet de stalen doos, maar wel de breekbare vaas ernaast op de grond kiepert. Natuurlijk maakt dat deel uit van de moeilijkheidsgraad van de game, maar tijdens de eerste paar speelbeurten zal je toch regelmatig vloeken.

Ook de presentatie – met name de muziek en de grafische stijl – vinden we te weinig uitblinken. Good Job! mist daarom persoonlijkheid, wat misschien veel gevraagd is voor een game over kantoorwerk, maar het had de score zeker nog wat omhoog geduwd. Een prima titel voor de Switch, die je zeker een kans moet geven als je op zoek bent naar een originele puzzelgame. 

7.5
  • leuk leveldesign
  • co-op games altijd welkom
  • speelduur net lang genoeg
  • gameplay blijft gevarieerd
  • besturing mocht preciezer
  • presentatie niet top

BESLUIT

De Switch eShop kan je stilaan een jungle van kleine, onbekende games noemen. Daar zitten regelmatig geschifte pareltjes tussen die je eens moet geprobeerd hebben. En laat Good Job! toevallig in deze categorie vallen.

Een reactie achterlaten