fbpx

Concrete Genie

Een paar minuten, meer heb je niet nodig om te beseffen dat de PS4 exclusive Concrete Genie een speciale game is. Eentje dat de mosterd bij Jet Set Radio haalde, maar waar tegelijk een pak minder schwung in zit . Logisch ook. Daarvoor is de setting én het thema te deprimerend. Gepest worden in een verloederd havenstadje: niet cool.


Let there be light

Op de zoveelste sombere dag in Denska word je omsingeld door wat hangjongeren die het gehad hebben met je aparte hobby. Schilderen mag dan wel je uitlaatklep zijn, de pestkoppen vinden het maar niets. Resultaat: een gescheurd schetsboek. Vaarwel levenswerk.

Gelukkig raap je al snel de moed bijeen om de weggewaaide pagina’s te gaan zoeken op de daken, de riolen en alles daar tussenin. Daarvoor krijg je de hulp van Luna, een tot leven gekomen schets. Deze Genie helpt Ash op weg om weer leven te blazen in het druilerige en sombere Denska. Dat doe je – hoe kan het ook anders – met je verfborstel. Meer bepaald door aan de hand van de motion sensor van je DualShock te mikken op een muur en er iets uit je schetsboek op te verven.

Door op specifieke plaatsen muren te bekladden met je creaties, komt er telkens wat meer kleur in Denska en speel je uiteindelijk meer gebieden vrij. Tijdens je avontuur krijg je overigens de hulp van nog meer Genies. Er zijn 3 types, elk met hun eigen vaardigheid om puzzels op te lossen. Leuk detail: je mag ze zelf van kop tot teen ontwerpen door patronen uit je schetsboek te gebruiken. Een bitterbalachtige Genie met konijnenoren of liever een langwerpig exemplaar met vier hoorns en twee staarten? Kan allemaal. Wat je ook verzint, de wezentjes komen tot leven op de muren en da’s best cool.

Geen maatwerk

Hoe meer pagina’s je vindt, hoe meer keuze je hebt om ook allerlei creatieve wandtekeningen te maken. Dat kan aardige kunstwerkjes opleveren, alleen is het allemaal wat te vrijblijvend. Al snel wordt het verven repetitief, waardoor de zoveelste muur verven gewoon een taakje op je to do-lijstje wordt. Of je nu gebruikmaakt van patronen zoals een prachtige sterrenhemel, aangevuld met een knetterend kampvuurtje en een imposante boom of gewoon in het wildeweg wat gras op de muur schildert: veel maakt het niet uit. Slechts sporadisch word je gevraagd om specifieke schilderwerkjes te maken, al klinkt dat uitdagender dan het is. Je Genies reageren gelukkig wel op je creaties, wat behoorlijk vermakelijk is en meteen ook een reden is om er niet je verfbroek aan te vegen.

Smaakt naar meer

Wat tekenen, wat puzzelen, wat platformen en naar het einde toe zelfs wat actie: Concrete Genie heeft het allemaal, maar niets van dat alles komt écht uit de verf. Er is zelfs een VR-mode, waar je 2 motion controllers voor nodig hebt, al is ook dat eerder een extraatje. De volledige game in VR spelen gaat namelijk niet en dat vinden we zonde. Op zo’n 6 uur hadden we het gezien, al is het belangrijk om te benadrukken dat deze game aan 30 euro gelanceerd wordt. Ook het vermelden waard: we keerden nadien nog terug naar Denska om elke pagina te vinden én alle geheime plekjes te bezoeken. Een bewijs dat ondanks onze puntjes van kritiek we wel genoten hebben van alle magie die Concrete Genie bevat.

7.5
  • magische sfeer
  • eigen creaties
  • aardig verhaal
  • ietwat kort
  • weinig afwisseling
  • mist diepgang

BESLUIT

Met een extra laagje verf had deze Concrete Genie ons hart nog meer veroverd. Nu is het eerder een gemiste kans, wat niet wegneemt dat de dit avontuur ons nog een tijdje zal bijblijven.

Een reactie achterlaten