fbpx

BioShock: The Collection

BioShock review

Meer en meer klassiekers vinden hun weg naar de Nintendo Switch, en het is al lang geen verrassing meer dat het soms draagbare pareltjes oplevert. Eén van onze natste dromen ging in vervulling toen 2K Games aankondigde dat alle BioShock-games een Switch-behandeling zouden krijgen. Drie BioShock-toppers op één cartridge? Yes, please!


Dystopia rules

Wie kent BioShock eigenlijk niet? De eerste twee games spelen zich af op de bodem van de oceaan waar de eens utopische onderwaterstad Rapture helemaal naar de vaantjes is geholpen. De beklemmende sfeer en de wreedheden die er zich afspelen steken fel af tegen al het onderwaterpracht. Het derde deel verlaat dan weer de onderwaterwereld met dreigende Big Daddies en creepy Little Sisters en stuwt alle maatschappelijke problemen van een dystopie uit de jaren 1960 naar een nieuwe hoogte. Letterlijk.

Voor wie het nog niet wist: de BioShock-games zijn geen alledaagse shooters. Niet alleen hebben alle personages meer persoonlijkheid dan alle concurrentie samen, het verhaal en de manier waarop het aan de man wordt gebracht, was in zijn tijd ongezien. De verhaalvoering en de setting zijn bovendien even belangrijk als het strategisch afknallen van dolgedraaide overlevers. Naast de meer actiegedreven stukken in de games, is het fantastisch om Rapture en Columbia te verkennen. Door collectibles en audio-opnames verzamelen herbeleef je zelf de ondergang van de samenlevingen.

NSwitch BioShockTheCollection 02

Speelt als een droom

Met het technisch ondermaatse The Outer Worlds voor de Switch nog vers in de vingers, vreesden we het ergste. Maar ontwikkelaar van dienst Virtuos heeft met deze port wèl zijn beste beentje voor gezet. De drie games spelen stuk voor stuk als een tierelier en zien er bijzonder goed uit op de handheld. De shootergameplay staat nog steeds als een huis. De wapens hebben punch en in combinatie met je Plasmid-krachten zorgen ze voor spectaculaire en vaak slopende shootouts. Ook op de Switch krijg je een Big Daddy niet zomaar op de metalen knieën. Goed gebruik maken van je omgeving en je Plasmids en kogels slim inzetten, is dan ook de boodschap.

Al moeten we wel toegeven dat de besturing in deel 1 en 2 toch een beetje de leeftijd van die titels verraadt. Zo kan je in deze trilogie de knoppen niet zelf gaan toewijzen en gezien verschillende functies in elke game een andere knop toegewezen kregen, is dat lichtjes vervelend wanneer je tussen de titels hopt. Een kleine frustratie dat Virtuos gemakkelijk had kunnen oplossen. Maar goed, er bestaan ergere zaken.

bioshock infinite switch

Would you kindly?

Wanneer je BioShock Infinite opstart, zal je dat euvel trouwens helemaal vergeten. Na de prachtige neon-lichteffecten in de onderwaterwereld van Rapture, zullen de verbluffende vergezichten in Columbia je mond verschillende keren doen openvallen. Je zou haast vergeten dat je een Switch-game aan het spelen bent. Bovendien blijft alles heel stabiel tijdens het knallen, met enkel hier en daar een kleine hapering wanneer je ziedend snel door de lucht aan het  vliegen bent. Maar niks om je uit de ervaring te halen.

We vinden het best ongelooflijk dat ze alles zo goed naar de Switch hebben kunnen vertalen. Al mag je je wel aan een fikse download verwachten, zelfs als je de fysieke versie aanschaft. Op de cartridge staan enkel de openingslevels van de drie games en moet je de rest van de games downloaden. RIP Switch-opslag, maar je krijgt er wel alle mogelijke content voor. Naast de drie hoofdcampagnes bevat deze ultieme trilogie ook alle uitbreidingen, met als hoogtepunt ‘Burial at Sea’. Die uitbreiding van BioShock Infinite laat je nog even terugkeren naar Rapture en daarmee is de cirkel helemaal rond.

Mocht het nu nog niet duidelijk zijn: ren naar de winkel en haal BioShock: The Collection in huis. Je krijgt een zeer complete en technisch hoogstaande collectie gewoon in zakformaat. Doen dus, would you kindly?

8.5
  • drie overheerlijke topshooters
  • ziet er erg goed uit
  • ijzersterke verhaalvertelling
  • vast controllerschema in deel 1 en 2
  • fikse download

BESLUIT

Ook op de Switch levert 2K een hoogstaande en uiterste complete trilogie af. Drie topshooters, al gaat deel 3 met de grootste eer lopen. Een schoolvoorbeeld van hoe topgames de tand des tijds wél moeiteloos doorstaan.

Een reactie achterlaten