fbpx

Assetto Corsa Competizione

apps.39672.14547535152363219.410960ee 4b54 472b 89e1 3eb7125aba72.58cb1bfc 9ae0 41e7 bee9 f4b9e1ad1235

Zal ik je eens vertellen waar ik zowat de helft van mijn reviewtijd aan besteedde bij deze Assetto Corsa Competizione? Met uit te dokteren hoe ik dit nukkige ding aan de praat kan krijgen. Of het nu te maken heeft met slordigheid, een gebrek aan talent, een nijpend tekort aan tijd bij de ontwikkelaar of met de stand van de maan, het maakt me werkelijk geen reet uit. Op consoles moeten de dingen gewoon werken. De staat waarin Assetto Corsa Competizione op het consolecircuit verscheen, verdient dan ook weinig begrip. Of we vergiffenis schenken, zal vooral afhangen van welke meubelen ontwikkelaar Kunos Simulazioni weet te redden met enkele hoogdringende updates.


Tragische feiten

Als je vooraf de vraag krijgt om een racespel zeker met een stuurwiel en pedalen te testen en ze weigeren vervolgens dienst, ook al staat je hardware in de lijst met compatibele producten, dan gaat er een serieuze alarmbel af. Onze simrig gaf in Assetto Corsa Competizione op Xbox One X geen teken van leven. Na heel wat geklungel, zoekwerk, vreemde feedback van ons wiel, liters zweet en bakken niet eens binnensmondse vloeken kregen we het ding haast per ongeluk aan de praat. Blijkt dat je in de game eerst een sessie met controller moet opstarten. Eenmaal die geladen is, moet je jouw gamepad uitzetten. Pas dan mag je stuur en pedalen aansluiten. Et voilà, plots is het gedaan met de miserie.

Of toch bijna, want er rammelt nog van alles aan Kunos’ kar. We wilden graag de special events testen. Daarin moet je een of meerdere ronden zo snel mogelijk afwerken in een voorafbepaalde combinatie van auto en circuit. Helaas kregen we telkens de boodschap dat we geen connectie hadden en belandden we zonder pardon terug in het hoofdmenu … om daar vervolgens doodleuk connected te zien staan. Van menu’s gesproken: die kan je niet besturen met de analoge sticks. Je bent veroordeeld tot de D-pad en er zit bovendien een merkbare vertraging op. Dat Assetto Corsa Competizione al een week uit was toen wij de kans kregen om het te testen, maakt de feiten alleen maar tragischer. Op een alom bekende zoekmachine bleek ook snel dat heel veel spelers gelijkaardige problemen ondervonden.

80 2

Gekortwiekt product

Assetto Corsa Competizione maakte in 2018 zijn debuut in early access op Steam. Op pc is deze racesimulatie ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het simwereldje. Dat zien we op console niet gauw gebeuren, want je haalt hier een mager afkooksel van het origineel in huis. Geen VR, bijvoorbeeld. En wat te denken van de beperkte mogelijkheid om de besturing naar je hand te zetten? Op pc kan je met button boxes loos gaan voor je brake bias, traction control, displaynavigatie en meer. Op console werken die snufjes niet en heb je net genoeg knoppen om de essentiële functies te programmeren. Niet de fout van ontwikkelaar Kunos Simulazione, maar het is wel iets dat je in het achterhoofd moet houden.

Dat Assetto Corsa Competizione op consoles vergrendeld is op 30 frames per seconde, zagen we vooraf als een groot probleem. Uiteindelijk bleek het nog de minste van onze zorgen. Je merkt wel dat alles minder vloeiend loopt, maar kort door de bocht genomen maakt dit de game zeker niet onspeelbaar. Toch toont het aan dat Assetto Corsa Competizione op consoles een gekortwiekt product is, dat bovendien meer kost dan de pc-versie. Heeft dit spel op PS4 en Xbox One dan wel een bestaansreden? Jawel, want niet iedereen heeft het budget, de ruimte of de zin om zich een gaming pc aan te schaffen. En als je het ding eindelijk aan de praat krijgt, dan valt op dat die GT3-bolides zo ongelofelijk strak rijden en je op console niets gelijkaardigs vindt, met uitzondering van de voorganger, welteverstaan.

assetto corsa

Ruwe parel

Hoe hard we Assetto Corsa Competizione tot nu toe ook de mantel hebben uitgeveegd, wie zijn racegames het liefst met een forse dosis realisme tot zich neemt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de haarfijne physics. Je moet de auto’s continu in balans houden door je gaspedaal, remmen, racelijn, wielinput en snelheid exact op elkaar af te stemmen. Als je dat niet doet, zal je heel wat wagens verbannen naar het autokerkhof. Assetto Corsa Competizione is er namelijk zo eentje voor wie weet wat trail braking en lift-off oversteer betekenen. Anders zal de AI je op de hogere moeilijkheidsgraden moeiteloos naar huis rijden. Dat je hun agressiviteit en deskundigheid heel nauwkeurig kan afstellen, maakt hen samen met hun neiging om je niet zomaar voorbij te laten een capabele tegenstander, waar je plezier aan zal beleven.

Maar zelfs met die oerdegelijke physics en intelligente rivalen, verdient Assetto Corsa Competizione eigenlijk een ruime onvoldoende. De enige reden waarom de score niet onder de 50% bengelt, is omdat er potentieel zit in deze game. Want dat moet je de Italianen van Kunos Simulazione nageven: onder de liters drek zit er een ruwe parel. Hopelijk kunnen ze die nog oppoetsen met wat patches. Maar zelfs dan raden we je aan om voor deze game naar de superieure pc-versie te kijken, waar je veel meer waar voor je geld krijgt. Of ga voor iets minder realisme, meer dan alleen maar GT3-wagens en een veel beter totaalpakket met Gran Turismo Sport of Forza Motorsport. Je zal het je niet beklagen.

5.5
  • realisme dat je elders op console niet vindt
  • erg capabele AI
  • problemen met stuurwiel
  • veel connectieproblemen
  • lage framerate
  • minder opties dan op pc

BESLUIT

Assetto Corsa Competizione bevat meer bugs dan de Volkswagenfabriek in oorlogstijden. En wat ben je met een mooie carrosserie als de motor niet werkt? Naar pc uitwijken of elders kijken.

Een reactie achterlaten