fbpx

Quake remaster is een brute portie nostalgie

Quake review

Quake is zo een van die games die geen introductie nodig heeft. Als opvolger van DOOM legde hij zowat de basis voor alle andere hedendaagse shooters. Op Quakecon stealth dropte Bethesda zomaar een remaster ter ere van de 25-jarige verjaardag van de game. Maar houdt Quake na al die jaren stand tegenover de nieuwe generatie shooters?

Quake remastered


Old school shotguns

Toen we de eerste trailer zagen, reageerden we terughoudend. Een game van kwarteeuw geleden die een opsmukbehandeling krijgt? Gelukkig vervaagt die twijfel snel: hoewel de basis ongewijzigd blijft, speelt deze oude Quake in een nieuw jasje écht als een tierelier. We renden nog nooit zo vlot door de verschillende kerkers terwijl we met de double-barreled shotgun en de rest van het arsenaal aan brute wapens een resem gespuis afknalden.

Ondanks de old-school insteek ziet Quake er dankzij het redesign van de monsters en de neiuwe dynamische belichting best goed uit. Naar huidige normen zijn de omgevingen vrij monotoon, maar wie deze 25 jaar geleden grijs speelde zal dat vooral aan zijn nostalgische laars lappen.

Aan het pakket werden ook de uitbreidingen Scourge of Armagon, Dissolution of Eternity en Dimension of the Past toegevoegd. En MachineGames (van de Wolfenstein-reeks) voegde ook het nieuwe Dimension of the Machine toe, een uitbreiding met meer detail en een hoger aantal vijanden. Een welkome afwisseling en een visuele upgrade zonder dat het voor een stijlbreuk zorgt.

Het valt ook op dat het leveldesign na 25 jaar nog steeds staat als een huis. Quake introduceerde voor het eerst de real time rendering in het FPS-genre en dat zorgde ervoor dat er plots meer mogelijk werd. De game is dus niet alleen een shooter, je moet ook verkennen en puzzelen om de uitgang van elk level te vinden.

Toegegeven, Quake heeft weinig verhaal en er zijn in deze remaster weinig echte vernieuwingen te bespeuren, maar de verbetering aan de texturen en aan het licht en het sublieme sound design maken van deze ouwe knar nog steeds een gotische nachtmerrie.

quake remaster

Samen knallen

Daarenboven krijg je ook een waaier aan multiplayermodi aangeboden. Je kan de hele campagne doorlopen met zijn vieren in online of lokale coop (inclusief splitscreen) en online kan je deelnemen aan deathmatches tot met 8 spelers tegelijk. Er is ook een mogelijkheid om je team te laten aanvullen met bots als je liever niet tegen echte mensen speelt en er is ondersteuning onderweg voor mods.Zo staat Quake 64 bijvoorbeeld meteen klaar om via het add-on screen gedownload te worden.

Mooi vooruitzicht: volgens de makers is er ook meer player-created content onderweg. Wij speelden op de Switch en zelfs daar loopt alles heel vlot, ook als je het cross platform opneemt tegen spelers met bijvoorbeeld een DualSense: dat levert je dankzij het aim-systeem zelfs geen nadeel op. Ons advies dus: topgame voor een zacht prijsje en wij vonden het fantastisch om hem ook on the go te spelen.

8.0
  • speelt ontzettend vlot
  • veel multiplayer-opties
  • player-created content onderweg
  • weinig echte vernieuwing

BESLUIT

Vette remaster van een klassieker die het perfecte evenwicht vindt tussen old school schietpret en subtiele vernieuwingen. Veel opties, veel content en ondanks de weinige echte verbeteringen een topdeal voor een zachte prijs.

Een reactie achterlaten