fbpx

PS5 firmware update voegt nieuwe opslagmogelijkheden toe

PS5 review 7

Sony dropt vandaag de eerste firmware update voor de PlayStation 5. Die voegt niet alleen extra opslagmogelijkheden toe, maar brengt ook tal van nieuwe features en verbeteringen naar de console om het gebruiksgemak te verhogen.

Nieuwe opslagmogelijkheden

De eerste verbetering is dat je voortaan PS5 games kan opslaan op USB-drives die dat ondersteunen. Zo gaat het om opslagmedia met een SuperSpeed USB van 5 GB/s. De capaciteit van de drives moet minstens 250 GB zijn en maximum 8 TB. Dus worden je opties allicht beperkt tot SSD’s.


Enige nadeel is dat je nog steeds geen PS5-games vanaf die opslagmedia kan afspelen. Om een opgeslagen game te spelen, moet je hem eerst overzetten naar de interne SSD van je console. Zijn er updates nodig? Dan downloaden die automatisch zodra de game op je interne opslag staat.

Lijkt uiteraard een beetje omslachtig, maar volgens Sony is deze manier van games opslaan sneller dan opnieuw downloaden en installeren van de disc. Meer info over de geschikte opslagmedia vind je hier.

Sociale features

Een eerste nieuwe functie op vlak van sociale features is cross-generation share play. Gebruikers op PS5 kunnen bijvoorbeeld hun scherm delen met spelers op PS4. En kunnen hun vrienden de PS5-game zelfs laten uittesten. Natuurlijk werkt de feature ook omgekeerd, van PS4 naar PS5.

Naast je scherm delen en je controller virtueel doorgeven, kan je trouwens ook een tweede controller virtueel inschakelen om games in co-op te spelen. Speel je bijvoorbeeld It Takes Two op PS5, dan kan je een vriend uitnodigen op PS4.

Verder is het mogelijk om aan vrienden te vragen om gaming sessies te joinen. Zo krijg je een overzicht van alle actieve gaming sessies van je maten op zowel PS4 en PS5. Als je wil meespelen, selecteer je simpelweg ‘Request to join’ om deel te nemen aan de sessie. Op die manier geraak je veel sneller in een game met je vrienden.

Betere personalisatie

Op PS5 is de Game Base verbeterd, zodat je sneller toegang hebt tot bepaalde games of info. Zo kan je gemakkelijker wisselen tussen Parties om sneller aan het chatten te gaan. Daarnaast kan je notificaties voor verschillende Parties activeren om altijd op de hoogte te zijn. En kan je via de Game Base zien wat je vrienden uitspoken.

Ooit last van schreeuwende spelers? Dan kan je vanaf nu het volume van die spelers aanpassen op jouw PS5. Ook is het mogelijk om voice chat sneller uit te zetten, zodat de microfoon van jouw DualSense en ook de audio van andere spelers wordt uitgeschakeld.

Verder is pre-loaden nu een optie op PS5. Kan je niet wachten om bijvoorbeeld Returnal te spelen op de releasedag? Dan kan je de game op voorhand downloaden. Op voorwaarde dat ontwikkelaars natuurlijk de optie aan hun game toevoegen.

Cool is dat je vanaf nu ook trophies kan aanpassen. Zo neemt de console altijd een screenshot wanneer je een trophy behaalt. Op PS5 vereist dat behoorlijk wat opslag, dus kan je de instellingen zo configureren dat enkel trophies met hogere waarde vereeuwigd worden via screenshots.

Ook nieuw is de optie om de gamebibliotheek aan te passen. Zo kan je games verbergen en zoeken op titel. Daarnaast is er een Screen Zoom, die je toelaat om bepaalde onderdelen van het scherm beter in beeld te brengen tijdens het opnemen van gameplay of het nemen van een screenshot.

Een reactie achterlaten