fbpx

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl worden pure nostalgie op het grote scherm

Pokemon diamond pearl

Vijftien jaar geleden haalden de Diamond– en Pearl-edities de Pokémon-reeks niet alleen naar de nieuwe, krachtigere hardware van de Nintendo DS, maar trokken ze ook de spelwereld van de games een eindje open. Nu keren ze terug naar de Switch, glanzender en groter dan ooit. En zelfs met een klein scheutje nieuwe gameplay.

Het viel meteen op toen ik twee veel jongere Nederlandse collega’s mee zag inloggen tijdens de virtuele previewsessie: Pokémon Diamond en Pearl stonden in 2006 niet alleen voor een hardwaresprong (ze waren destijds de eerste Pokémon-games voor de Nintendo DS) maar ook voor een generatieshift. Zowel bij de Pokémon als bij de spelers. Zij die net als ondergetekende de drie eerste Pokémon-lichtingen nog hebben meegemaakt, zien inmiddels al de middelbare leeftijd lonken voorbij de horizon. Voor twintigers van nu zijn Diamond en Pearl pure nostalgie: het zijn ‘hun’ kindertijdgames.


Pokemon Brilliant Diamond and Pokemon Shining Pearl – Screenshot1

Glorieuze HD

Niet verwonderlijk dus dat precies die twee binnenkort een remake krijgen: The Pokémon Company en Nintendo zijn gewoon grootleveranciers in Pokémon-nostalgie geworden. Het was de drijvende kracht achter het succes van Pokémon Go!, maar zwengelde evengoed de verkoop van recente remakes aan, zoals Let’s Go Pikachu!/Let’s Go Eevee! (remakes van oerklassiekertje Pokémon Yellow) uit 2018. Brilliant Diamond & Shining Pearl zetten dat élan gewoon verder.

Het duo maakt ook zelf een flinke sprong wat hardware betreft: tussen de originele DS en de Switch zitten niet alleen drie hardwaregeneraties (tel maar mee: DS/Dsi/3DS), hij maakt ook nog de overstap naar een toestel dat op zichzelf een veel groter én – met de OLED-versie van de Switch – mooier scherm heeft. Bovendien is de Switch een huiskamerconsole, dus ontwikkelaar ILCA heeft de pietepeuterige graphics van de DS-originelen opgeblazen naar glorieuze HD.

Pokemon Brilliant Diamond and Pokemon Shining Pearl – Screenshot2

Verhoogde levenskwaliteit

Die HD-aanpak merk je het sterkste bij de uitgebreide Super Contests, zeg maar talentenjachten die je kunt aangaan met je Pokémon. Ze voelen erg feestelijk aan met hedendaagse graphics. Maar over de hele lijn – ook bijvoorbeeld wanneer je je omzwervingen maakt – geven de graphics van Brilliant Diamond & Shining Pearl een knapperige indruk.

Qua kerngameplay bevatten de remakes dan weer geen al te ingrijpende veranderingen aan de winnende formules van de originele games: alles speelt zoals het ooit heeft gespeeld, alleen iets beter. Een woordvoerder van The Pokémon Company had het vooral over ‘quality of life improvements’. Zo hebben ze de Walking with Pokémon-feature, waarbij een van je Pokémon je volgt tijdens je omzwervingen door het land Sinnoh, een beetje de nieuwe standaard gemaakt.

De feature zat al in HeartGold & Soul Silver (2010) en in oudje Pokémon Yellow (1998) huppelde alleen Pikachu met je mee, maar de uitgebreide feature werd zo gesmaakt in de twee Let’s Go!-games voor de Switch dat hij dus ook in deze twee games zal zitten. Het grotere schermlandschap van de Switch of je tv, dat iets meer drukte op het scherm toelaat, zal daar wellicht niet vreemd aan zijn geweest.

Pokemon Brilliant Diamond and Pokemon Shining Pearl – Screenshot3

Onder de grond

De grootste uitbreiding zit echter in The Grand Underground, het ondergrondse rijk onder Sinnoh, dat net als in de originele games de spelwereld in essentie verdubbelt. Daarin tellen we eigenlijk de meeste nieuwigheden. Je kan er bijvoorbeeld een ‘secret base’ in stichten en inrichten. En je vindt er Pokémon Hideaways waar je als een gek op beestjes kunt jagen. In de DS-versie stond de kaart van dat hele ondergrondse gangenstelsel op je tweede scherm, maar met de duidelijke minimap die ik in de demo zag, lijken ze dat nu prima te hebben opgelost.

Over dat nu gemiste tweede schermpje gesproken: ook de Pokétch, je zakcomputer die bovengronds het onderste schermpje van de DS innam, zit opnieuw in deze remakes, maar je moet het natuurlijk binnen de game bovenhalen. Terugkijkend, en wetend dat de originele Diamond/Pearl games uit een tijdperk voor de doorbraak van smartphones stammen, lijkt het vooruitziend van Nintendo om al een interface met apps te hebben, maar dat haalden ze natuurlijk van de Palm Pilot-toestellen die in ‘hun’ tijd nog altijd vrij populair waren.

Ook online multiplayer dat werd geïntroduceerd in de DS-versies dankzij de wifi-zender in dat toestel, zullen weer helemaal terug zijn in Brilliant Diamond & Shining Pearl: je zal online kunnen knokken en handelen. “Iedere nieuwe Pokémon-generatie brengt een nieuwe feature binnen die vanaf dat moment in de reeks blijft”, zeiden ze bij The Pokémon Company. “Vanzelfsprekend moest dat doorbraakelement uit Diamond en Pearl ook in de remake zitten.”

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl verschijnen op 19 november exclusief voor Nintendo Switch.

Een reactie achterlaten