fbpx

Pikmin 4 is de meest relaxte en leukste van de serie

Pikmin 4 review 1a
Getest op: Nintendo Switch
We beginnen te vermoeden dat kapitein Olimar en zijn collega’s toch niet de perfecte astronauten zijn. In deel 4 van Nintendo’s Pikmin-reeks stranden ze alweer op onbekende planeten en moet jij ze redden. Ons hoor je niet klagen, want net als voorheen blijkt het dikke pret…

Alice in Wonderland

Olimar zit vast en de reddingsploeg die hem uit de brand moest helpen, is ook gestrand. Gevolg: de bemanning is verspreid op een planeet die erg bekend aanvoelt en moet jij Honey, I shrunk the kids-gewijs tuinen, stranden en zelfs woonkamers doorkruisen. Op zoek naar de vermiste astronauten en reizigers.

Daarbij krijg je natuurlijk net als voorheen de hulp van een legertje schattige, mierengrote Pikmin-wezentjes. De Pikmin volgen je bevelen op en vallen dieren aan, bouwen bruggen, graven naar schatten en veel meer. Elke kleur heeft zijn eigen ability: de rode Pikmin zijn bijvoorbeeld vuurbestendig, de gele kunnen tegen elektriciteit en de nieuwe lichtblauwe soort is zo koud als ijs. Handig om plassen of vijvers mee te overbruggen.


Pikmin 4 review 3

Glow in the dark

De andere nieuwe soort zijn een soort glow in the dark-Pikmin die handig van pas komen tijdens de nieuwe nachtmissies. Yep, je leest het goed: je hoeft niet langer het hazenpad te kiezen wanneer de nacht valt. Werd het donker, dan moest je vroeger gedwongen het gebied verlaten en verloor je de achtergebleven Pikmin.

Nu krijg je tower defense-achtige missies waarbij de Glow Pikmin dienen om voorraden aan te vullen en nieuwe Pikmin te spawnen. Overleeft je basis de nacht, dan kan je de Glow Pikmin ook overdag inzetten. De objectieven niet binnen een bepaalde termijn te moeten voltooien, is een geslaagde aanpassing. De hete adem van naderende deadlines voelen we al genoeg in her dagelijkse leven. In onze games hoeft deadlinestress niet.

Pikmin 4 review 2

Tweevoeter

Wie vreest dat ze te hard aan de formule hebben geprutst, kunnen we gerust stellen: Pikmin is nog steeds dezelfde puzzelstrategiegame, maar alles voelt nu een stuk relaxter aan. Ook dankzij de toevoeging van je trouwe vier… euhm tweevoeter Otsjin, meteen de grootste quality of life-verbetering van deel 4.

Otsjin brengt je immers overal naartoe (zelfs automatisch als je dat wil), hij springt door barrières en je kan hem upgraden om nog handiger te zijn bij je missies. Zo kan je hem even sterk maken als 30 Pikmin, sneller laten recupereren of hoger laten springen. Een stevige verbetering.

De te verkennen gebieden zijn ook meer open, waardoor alles veel minder rechtlijnig verloopt en je steeds vooruitgang boekt bij het verkennen. Je hebt daarbij grondstoffen nodig om bruggen te bouwen, je crewleden nieuwe items te laten vervaardigen of prototypes te maken die je helpen op je missies. Maar ook hier zit er geen limiet meer op en hoef je niet meer vang te zijn dat je plots zonder resources valt. Zoals we zeiden: een stuk relaxter dus.

Pikmin 4 review 4

Ondergrond

Speur je de verschillende gebieden af naar schatten, dan levert je dat Spranklium op, de brandstof voor je ruimteschip. Haal je een bepaald quotum, dan kan je meteen nieuwe gebieden verkennen. En de makers zorgen voor nog meer vrijheid: net zoals in Zelda: Tears of the Kingdom bestaat elke wereld nu ook uit verschillende lagen.

Je kan via buizen ondergronds verschillende levels gaan verkennen op zoek naar gestrande astronauten. De tijd gaat ondergronds 4 keer minder snel en diep afdalen levert je vaak ook nieuwe Pikmin op.

Vrij snel duiken er ook vreemde wezens met bladeren op die je uitdagen tot Dandori-duels, een soort battle mode waarbij je zoveel mogelijk dieren, schatten en kostbaarheden moet borgen uit een arena. Goed gevonden, en je kan het ook in multiplayer tegen een andere speler opnemen.

We hebben genoten van onze tijd met Pikmin 4, al vinden we niet alles even geslaagd. De hoofdmodus kan je ook in co-op beleven, maar daarbij vormt speler 2 enkel ondersteuning als een soort van vizier voor de hoofdspeler. Een gemiste kans, al heeft Pikmin 4 genoeg in de aanbieding om hier als solo-avonturier genoeg plezier uit te puren.

8.6
Pikmin 4
  • open gebieden
  • je tweevoeter Otsjin
  • leuke Dandori duels
  • nachtmissies met glow Pikmin
  • geslaagde multiplayer-mode
  • co-op is onderbenut

BESLUIT

Zowat het leukste deel uit Pikmin-reeks: Nintendo heeft de strategieformule getweakt en dankzij de verschillende quality of life-verbeteringen speelt alles relaxter. Een leuke mix van strategie, verzamelen en verkennen.

Een reactie achterlaten