fbpx

Pikmin 3 Deluxe – De vrolijkste en tegelijk kortste game van het jaar

Pikmin 3 deluxe

Dat de Wii U nooit echt van de grond is gekomen, is zonde. Vooral omdat er echt goede titels op te spelen waren. Dat Nintendo nu heel wat van die onbekende pareltjes naar de Switch brengt, vinden we een goede zaak. De volgende in de rij van Wii U ports is de strategische puzzelgame Pikmin 3 die voor de gelegenheid een Deluxe-jasje krijgt aangemeten. Ach, je moet het kind toch een naam geven?

Pikmin 3 Review


Pikmin voor dummies

Wanneer voedselschaarste dreigt op planeet Koppai lijkt de ondergang van de planeet een zekerheid. Alle hoop rust nu op de schouders van enkele ruimtevaarders die op zoek moeten naar voedsel én hun verloren gewaande voorgangers. Hun reis voert hen naar planeet PNF-404, de thuisbasis van Pikmin. Dat zijn vreemde, vredelievende wezentjes die de astronauten graag een handje helpen. En die hulp is zeker welkom gezien er ook heel wat vijandelijke monsters rondwaren.

Er zijn vele soorten Pikmin, uit elkaar te houden dankzij hun specifieke kleur. Zo zijn de rode Pikmin sterk en vuurbestendig, de gele Pikmin zijn dan weer goede gravers en hebben elektrische krachten, terwijl de blauwe varianten uitstekende zwemmers zijn. In totaal zijn er zeven soorten te vinden in Pikmin 3 Deluxe, helaas zijn twee varianten niet in de verhaalmodus beschikbaar, maar je kan ze wel terugvinden in de overige spelmodi.

Het doel van de game? Zoveel mogelijk Pikmin recruiteren en deze inzetten voor allerhande karweitjes tijdens je verkenningstocht: sommige Pikmin laat je bruggen voor je bouwen, andere groepjes maken intussen de vijanden een kopje kleiner en nog een andere groep kan je er gelijk op uit sturen om allerlei fruitsoorten te verzamelen. Tegelijk dien je rekening te houden met de tijd, want ’s avonds ontwaken de meest gevaarlijke wezens. Voor die tijd wil je echt wel alle kleine Pikmin verzamelen en je uit de voeten maken, want wie achterblijft kan het niet meer navertellen.

pikmin 3 deluxe

Wie nooit eerder een Pikmin game speelde, kan probleemloos dit spel oppikken. De originele Pikmin 3 op Wii U kreeg lof omdat het spel zijn voorgangers op alle vlakken verbeterde: de locaties waren groter, drie speelbare personages lieten een meer strategische werkwijze toe én de nieuw toegevoegde Pikmin vielen in de smaak. Enkel jammer dat de game veel te gemakkelijk en daardoor ook te kort was. Met de Deluxe versie wil Nintendo dit pijnpunt aanpakken én verbeteringen aanbrengen.

Om te beginnen voegde de ontwikkelaar een extra moeilijkheidsgraad toe. Eentje die zelfs de doorwinterde Pikmin fan even zal doen zuchten. De meeste spelers zullen echter de standaardmodus opstarten en daar is echter het probleem gebleven: die is nog steeds veel te gemakkelijk. Je wordt bijvoorbeeld verplicht te rantsoeneren na elke in-game dag, waardoor je zo strategisch mogelijk te werk wil gaan. Tot je merkt dat je na een uurtje spelen al zoveel voedsel hebt verzameld dat je hier geen rekening meer mee moet houden, waardoor die feature eigenlijk zinloos wordt.

large

Langer en beter?

Verder heeft Nintendo de speelduur van deze Deluxe uitvoering vooral proberen te verlengen door de toevoeging van allerlei extra spelmodi. Zo kunnen fans van Olimar, het menselijke gezicht van de franchise, met hem aan de slag tijdens evenementen die gelijktijdig met en na de hoofdcampagne afspelen. Er werden zelfs enkele minigames toegevoegd die je alleen of in co-op met elkaar kan voltooien.

Het verhaal is ook volledig in co-op te spelen en Nintendo heeft alle betalende DLC van het origineel erin gestopt. Ook nieuw: een Piklopedia met alle info over de gevarieerde fauna en flora en enkele quality of life verbeteringen zoals gebalanceerdere vijanden en een verbeterd lock-on systeem. De naam Deluxe dekt dit keer dus weldegelijk de lading.

Pikmin 3 deluxe review

Typisch Nintendo

Pikmin is een strategische serie, maar met een typisch Nintendo sausje. Enkel een kniesoor wordt niet vrolijk van de kleurrijke omgevingen, het gezang van de werkende Pikmin én de originele baasgevechten die op je pad tegenkomt. Je voelt echt mee met elke Pikmin die het leven laat en we hebben zelfs een aantal keer een level herstart nadat we door een strategische fout te veel Pikmin waren verloren. Dit is een titel waarvan er dit jaar geen gelijkaardig spel zal verschijnen, zoveel is zeker.

Tegelijk waren we opnieuw vrij snel klaar met de game. De teller stond op vijf uur spelen toen we het hoofdverhaal voltooiden. Toegegeven, de overige spelmodi en vooral het Olimar zijverhaal voegen extra speelduur toe, maar na tien uur speeltijd heb je écht alles uit het spel gehaald. En hiervoor alweer de volle mep te vragen? Dat vinden wij wat overdreven.

Heb je nooit een Pikmin game opgepikt en ben je benieuwd wat de franchise te bieden heeft? Dan is deze Switch versie sowieso de beste optie. Had je het spel al op Wii U? Dan moet je wel erg grote fan zijn om deze Deluxe versie opnieuw op te pikken.

7.0
  • unieke gameplay waar je vrolijk van wordt
  • veel ‘Deluxe’ toevoegingen
  • beste deel uit de franchise
  • nog steeds erg kort
  • best prijzig

BESLUIT

Je wordt erg vrolijk van Pikmin 3 Deluxe, maar helaas niet erg lang. Meer dan 10 uurtjes spelplezier haal je echt niet uit dit Deluxe pakket. Fans van de oorspronkelijke Wii U-game krijgen in deze Deluxe versie wel leuke extra's, maar of je daar de volle prijs wil voor betalen?

Een reactie achterlaten