fbpx

Pentiment is een briljant middeleeuws buitenbeentje

pentiment review 1

Getest op: Xbox Series
Ook beschikbaar op: PC

De kans is groot dat je ooit al eens een game van Obsidian hebt gespeeld. Ook al heb je weinig interesse in RPG’s. De Amerikaanse ontwikkelaar werd lang gezien als de perfecte studio om sequels of spin-offs te maken van bestaande reeksen. Denk maar aan Fallout: New Vegas en Dungeon Siege III. Andere gamers gaan de naam misschien pas herkennen wanneer we vertellen dat de developer ook verantwoordelijk was voor South Park: The Stick of Truth, The Outer Worlds en Pillars of Eternity. Ondertussen behoort Obsidian Entertainment tot de stal van Microsoft Game Studios, wat onder meer geleid heeft tot deze Xbox- en pc-exclusive Pentiment: een heel andere soort game dan we van het team gewend zijn.


Middelgeeuwen?

Schrijf Pentiment niet af op basis van een screenshot of een korte gameplayvideo. Ja, dit old school point & click avontuur ziet er op grafisch vlak best eenvoudig uit, alsof het van een indiestudio komt. En ja, de gameplay bestaat voor het leeuwendeel uit rondwandelen in middeleeuwse locaties en praten met de lokale bevolking. Maar geloof ons, Pentiment is absoluut de moeite waard.

Nog een tip: even doorbijten tijdens dat eerste uur, want het maakt geen beste indruk. Je kruipt in de huid van Andreas Maler, een kunstenaar-in-opleiding die verblijft in een onbeduidend Duits dorpje genaamd Tassing. Iedereen in het dorp kent jou – als inwoner van een grote stad val je nu eenmaal op tussen de simpele boeren en werklieden – maar het duurt eventjes vooraleer je alle andere personages leert kennen. Het eerste uur krijg je vooral heel wat eigennamen, plaatsnamen en concepten uit het Latijn of uit de Bijbel op je afgevuurd. We gaan eerlijk zijn: Pentiment voelt die eerste 60 minuten eerder als een interactieve encyclopedie dan een topgame.

Pentiment review

Surprise Act

Geef Pentiment echter wat tijd en de verhaallijn begint op gang te komen. Je geraakt in een moordzaak verwikkeld, waarbij een baron om het leven komt en een bevriende monnik als dader wordt aangeduid. Je neemt de taak op zich om als buitenstaander de onschuld van je vriend en mentor te bewijzen. De tijd dringt echter en Pentiment weet perfect hoe het je aan het twijfelen moet zetten. Door met de bevolking van het dorp en de abdij te praten ontdek je dat er heel wat mensen een motief zouden kunnen hebben. En dat er ook nog wel tal van andere zaken aan het gebeuren zijn in het kleine Tassing. Was de duivel echt afgedaald naar Kirsau? Loopt er een geest rond tussen de vervallen Romeinse ruïnes? En wat is het geheim van zuster Matilda?

Je gaat merken dat beslissingen die je ietwat willekeurig maakte later een rol van betekenis gaan spelen. Hoe Act 1 eindigt, hangt voor een groot deel af van de keuzes die Andreas maakt tijdens de loop van het spel. De richting die de volgende acts uitgaan durven we bijzonder verrassend te noemen, met personages die terugkeren of een heel andere opinie over jou hebben op basis van wat er vooraf gebeurde. De sfeer wordt bij momenten grimmig en ook de dialogen en soundtrack krijgen een bittere klank.

We vinden het echt geweldig hoe Obsidian het verdere verloop heeft opgezet: constant zal je terugdenken aan dat eerste deel. Had je toen maar andere keuzes gemaakt, of beter opgelet welke banden er tussen bepaalde personages waren. Het nodigt sowieso uit tot herspelen eens de aftiteling voorbij rolt.

pentiment review 2

Geprevel

Bovendien lijkt Pentiment eigenlijk sterk op een literair meesterwerk. Niet meteen een term die vaak zal gebruikt worden voor een videogame, maar in dit geval zeker van toepassing. Obsidian heeft duidelijk een passie voor dit tijdperk van de geschiedenis en wou een zeer specifiek verhaal vertellen. Dat dit ervoor zorgt dat heel wat gamers Pentiment aan de kant zullen schuiven als een pretentieus pronkstuk, neemt de ontwikkelaar er volgens ons graag bij. Het helpt natuurlijk wel dat het spel gratis op Game Pass staat vanaf dag één, waardoor hopelijk meer gamers het alsnog een kans zullen geven.

Veel meer valt er over Pentiment niet te vertellen zonder spoilers. Je moet het zien als een game die je wil meeslepen naar een andere tijd, die je wil onderdompelen in de gedachtegang en moraliteit van de verschillende klassen (boeren, werklieden, nobiliteit en religie) van de toenmalige bevolking. Als dat jou saai in de oren klinkt, dan mag je Pentiment wellicht overslaan. Maar voel je je toch getriggerd, en ben je bereid een game te spelen waarin de gameplay bestaat uit lezen, rondlopen en zeer lichte puzzels oplossen? Dan is dit misschien één van jouw games van het jaar. Voor ons alvast wel!

9.0
Pentiment
  • diepe geschiedenis
  • morele dilemma’s
  • perfecte dialogen
  • geslaagde visuele stijl
  • komt traag op gang
  • niet voor iedereen

BESLUIT

Nicher dan dit worden games niet, maar geloof ons, deze Pentiment zal de komende jaren vaak opduiken op lijstjes met vergeten cultklassiekers. Ons had dit Middeleeuws avontuur alvast bij het nekvel.

Een reactie achterlaten