fbpx

Ook in Frankrijk liggen loot crates onder vuur

Sinds de Belgische Kansspelcommissie een onderzoek heeft gestart naar de loot crates en microtransacties van Star Wars: Battlefront II hebben verschillende landen de in-game loot boxen in het vizier.

De Britten stellen loot crates niet per se gelijk met gokken, maar vinden wel dat er maatregelen genomen moeten worden. De Amerikaanse staat Hawaii is er daarentegen niet over te spreken en vindt dat het gaat om oplichterij. Ook in Australië wordt de link met gokken gelegd. En nu spreekt ook de Franse senator Jérôme Durain zich erover uit in een open brief aan ARJEL, een Franse organisatie die regels opstelt voor online games:


“Tegenwoordig moeten loot crates volgens mij de aandacht krijgen van overheidsinstanties. Hoewel ik niet denk dat er wetten op moeten komen, vraag ik mij wel af of we de consument niet beter kunnen beschermen tegen dit soort praktijken. De community lijkt puur cosmetische items namelijk wel te appreciëren, maar de pay-to-win tendensen zijn zwaar omstreden, getuige daarvan de controverse rond Battlefront II.”

Verder lijkt hij de aanpak van de Volksrepubliek China wel te smaken. In dat land worden de drop rates van alle items bekendgemaakt.

“Hoewel sommige mechanics goed werken, is er nog steeds te weinig transparantie omtrent loot crates. Om die reden heeft China besloten om de win-kansen van items bekend te maken.”

Het is opvallend dat er meer en meer landen geneigd zijn om loot crates een halt toe te roepen. Ondertussen is de Belgische Kansspelcommissie het fenomeen nog steeds aan het onderzoeken, al heeft minister van Justitie Koen Geens al laten weten dat hij loot crates wil verbannen.

Wat denken jullie? Zijn cosmetische items aanvaardbaar of moet er met alle loot crates komaf gemaakt worden?

Een reactie achterlaten