fbpx

Okami HD

Ah Okami… Die glorieuze tijden op PlayStation 2, toen we haast elke maand een topper als Shadow of the Colossus, Persona 4, Silent Hill 2 of Final Fantasy XII geserveerd kregen. En Okami hoorde absoluuut in dat rijtje thuis. Dit meesterwerkje van Clover – toen nog onderdeel van Capcom, nu bekend als Platinum Games – wist al menig hart te veroveren bij zijn eerste release en deed dat kunstje later nog eens over bij remakes voor Wii en PS3. En jawel, ook de nieuwe generatie gamers krijgt de kans om dit pareltje te beleven. Al zijn de tijden wel wat veranderd.

Hoe groots en episch Okami in zijn hoogdagen ook aanvoelde, zo (relatief) klein en rechtlijnig lijkt het spel vandaag de dag. Vooral nu bijna elke game een enorme open wereld aanbiedt. De Japanners van Clover hebben het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze de mosterd grotendeels haalden bij Zelda-games zoals Ocarina of Time. En de paralellen vallen op. Ook hier ben je een eenzame held – weliswaar een godin in de vorm van een witte wolf – die de rug moet rechten tegen een demonisch kwaad dat de hele wereld overneemt. Ook hier leer je beetje bij beetje nieuwe skills en items hanteren die je toelaten de wereld te verkennen. En de duivelse monsterbazen van kant te maken, natuurlijk.

Dit alles wordt gebracht met een unieke stijl die sindsdien nooit meer geëvenaard werd. Cel-shaded graphics maar dan met een tekenstijl die doet denken aan pasteltekeningen gecombineerd met dikke Chinese inkt. Dat de hele verhaallijn tjokvol verwijzingen zit naar Japanse mythes en tradities, is mooi meegenomen voor de liefhebber van Aziatische cultuur. Maar het zijn allemaal elementen die verraden dat Okami stamt uit een andere tijd, een periode waar Japanse ontwikkelingsstudio’s nog een grote invloed hadden en echte openwereldavonturen dun gezaaid waren.

Maar ons zal het niet tegenhouden om Okami HD van harte aan te raden, zeker als je de game nooit eerder probeerde. De soundtrack, de bij momenten wonderlijke visuals en de klassieke adventure gameplay versmelten tot één magisch geheel. Een unieke visie op wat een game kan zijn, zonder in te boeten aan puur speelgenot.

[thb_gap height=”30″]
9.0
  • uitgebreide queesten
  • unieke grafische stijl
  • talloze skills te leren
  • rechtlijnig

BESLUIT

Een reactie achterlaten