fbpx

‘OK’ handgebaar uit Call of Duty verwijderd wegens racistisch

Ok gebaar

Ontwikkelaar Infinity Ward heeft het ‘OK’ handgebaar, dat je maakt door wijsvinger en duim tegen elkaar te plaatsen, uit Call of Duty: Modern Warfare en Warzone gehaald. Het gebaar zou een racistische ondertoon gekregen hebben en gebruikt worden door leden van de White Supremacy-beweging.

Hoewel het gebaar al decennia lang het universele gebaar is voor ‘Alles in orde!’, merkt Eurogamer op dat de Anti-Defamation League (ADL) het handgebaar toevoegde aan zijn lijst van haatsymbolen. Zo zou het gebaar steeds vaker gebruikt worden door leden van de racistische White Supremacy beweging om ‘blanke overheersing’ te benadrukken.


De ADL geeft tegelijk toe dat het gebaar al sinds de 17e eeuw bestaat en geen racistische bedoelingen had. Tot recent enkele internettrollen op 4chan deden alsof het een diepere betekenis had om een reactie van de media uit te lokken. Dat lukte niet, maar als gevolg gingen rechtse groepen het gebaar wel vaker gebruiken in negatieve context. Waardoor velen nu geloven dat het gebaar niet meer zo onschuldig is.

Infinity Ward voegde het OK-gebaar begin dit jaar toe en werd vooral gebruikt als een soort trickshot waarbij de speler met zijn linkerhand OK deed, terwijl hij met zijn gun in de rechterhand zijn vijand afknalde.

Hoewel Infinity Ward nog moet reageren op de verwijdering van het symbool, heeft de ontwikkelaar het zekere voor het onzekere genomen en het OK-gebaar verwijderd. Spelers krijgen als vervanging het Crush-gebaar.

Een reactie achterlaten