fbpx

New Pokémon Snap is een leuke uit de hand gelopen mini-game

new pokemon snap

Pokémon Snap zal bij de oudere gamers een belletje doen rinkelen. Het spel kwam 22 jaar geleden uit op de Nintendo 64, toen de Pokémon hype op z’n hoogst was. Dat de game erg succesvol zou worden, had toen zelfs een blinde kunnen voorspellen. Sindsdien verlangen nostalgische zielen naar een vervolg en met New Pokémon Snap wil Nintendo die gamers eindelijk tegemoetkomen.

Gotta Snap‘Em All

Eerst even dit: wij durven onszelf echte Pokémon fans noemen. We hebben zowat elke mainline titel en meerdere spin-offs gespeeld. Toch hebben we het origineel uit 1999 niet gespeeld en doken we dus met een open vizier in de wereld van de Pokémon fotografie. Het opzet van New Pokémon Snap is kinderlijk eenvoudig: als speler reis je on-rails door meerdere area’s tjokvol verschillende Pokémon. Het doel is zoveel mogelijk unieke kiekjes te maken van alle pocket monsters.


Op het einde van de rit beoordeelt professor Mirror je fotografische kunsten en als je zijn tips ter harte neemt, ontgrendel je nieuwe gebieden bevolkt met andere Pokémon. De professor houdt van foto’s waar je Pokémon netjes in het midden staat en liefst een unieke pose aanneemt. Je kan het gedrag van de Pokémon ook zelf wat beïnvloeden door de kleurrijke gebieden te scannen of door fruit naar de diertjes te gooien.

Echt moeilijk is het allemaal niet, maar uiteraard zijn er enkele zeldzame Pokémon op te sporen, waardoor je even zoet bent om je fotoalbum helemaal te vullen. Dit is meteen de grootste kracht van New Pokémon Snap: je vertrouwde Pokémon ontmoeten in hun natuurlijke habitat en tegelijk je Pokédex alweer aandikken.

157322220210226 185822 6 big

Delen is lief

De grootste klacht over de originele N64-game was de speelduur. Er waren toen nog niet zoveel Pokémon en ook het aantal area’s was beperkt. Dat is vandaag anders: elke generatie Pokémon is vertegenwoordigd en het aantal area’s is ruim voldoende. Bovendien kan je zowel overdag als ’s nachts op verkenning, waardoor bekende gebieden er plots toch helemaal anders uitzien.

Uiteraard was er in 1999 ook geen sprake van het online delen van je artistieke kiekjes, wat nu wel een vrijblijvende optie is. Voor je de foto’s uploadt kan je ze naar aanpassen door de Pokémon een zonnebril op te zetten of wat andere leuke effecten toe te voegen. Verwacht hier absoluut niet veel van, maar het is misschien leuk voor trotse jonge aspirant-fotografen.

New Pokemon Snap 6

Uit de hand gelopen minigame

Tot daar het goede nieuws, want we hebben nu in een notendop echt wel de hele game besproken. Veel meer heeft deze New Pokémon Snap niet te bieden. We stopten na een dagje spelen dan ook teleurgesteld ons fototoestel terug in de kast. Het spel is naar onze mening te eentonig om zelfs de grootste Pokémon fan lang te kunnen boeien. Nu mikken de meeste Pokémon titels wel op kinderen natuurlijk, maar er valt voor volwassen gamers ook vaak heel veel plezier uit elke game te halen. Dat is nu hier niet het geval.

Helpt ook al niet: je moet flink grinden om nieuwe area’s te ontgrendelen en de graatmagere verhaallijn die je daartoe moet motiveren getuigt van bitter weinig inspiratie. Wanneer we ons informeerden over de mogelijkheden die het origineel te bieden had, bleek dat het toen ook mogelijk was je Pokémon te evolueren door in interactie te gaan met de omgeving. Zelfs een dergelijke feature die zo kenmerkend is voor de franchise blijkt twee decennia later geen optie meer.

2021050414501300 194d89293f260c6893cf3fbf65b93019

Gemiste kans

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat New Pokémon Snap zoveel meer had kunnen zijn. Nu voelt het echt aan als een uit de hand gelopen minigame die beter tot zijn recht zou komen binnen de context van een mainline Pokémon avontuur. We vinden het dan ook absurd dat Nintendo hier een prijskaartje van €60 durft aan te hangen. De helft zou al een stuk eerlijker zijn.

Hoe vet zou deze game trouwens niet geweest zijn op smartphones? Pokémon Go heeft bewezen dat mensen op straat willen komen om Pokémon te vangen, waarom niet een AR of zelfs een VR-versie waarin je de monstertjes fotografeert? Lijkt ons in ieder geval een stuk minder eentonig.

6.0
  • sfeervolle area’s tjokvol Pokémon
  • je kan je foto's delen
  • leuk voor de allerjongste gamers
  • wordt snel eentonig
  • wat een gemiste kans
  • reteduur

BESLUIT

New Pokémon Snap voelt aan als een uit de hand gelopen minigame die naar onze mening zelfs de grootste Pokémon fan niet lang kan boeien. De sfeervolle gebieden en de kinderlijk eenvoudige ‘gameplay’ kan wellicht enkel de allerjongste fotografen bekoren.

Een reactie achterlaten