fbpx

Nacon geeft er een flinke mep op met Daija Arcade Stick

Met Mortal Kombat 11 in het vooruitzicht, is het hoog tijd om je vuisten op te warmen. En wie net als ons verslingerd is aan vechtspellen weet dat er niets boven een degelijke fightstick gaat om de combo’s aan elkaar te rijgen. Met MadCatz onder de zoden, is de markt van de arcadesticks er alleen schraler op geworden. Gelukkig komt daar nu verandering in. Nacon, een nieuwe Franse hardwarespeler dropte afgelopen december de Daija Arcade Stick voor PS4. Onze conclusie na een lijvige reviewsessie? Lekker zwaar, extreem veelzijdig en modificeerbaar als de pest.

DaijaHeavy Duty

Valt meteen op wanneer je de Nacon Daija uit zijn nette verpakking haalt: dit is een stevige jongen. Hij weegt zo’n kleine 3 kilo en is voorzien van rubberen mat aan de onderkant om slippen te voorkomen. Als je hem op een tafel zet, dan wijkt hij geen millimeter wanneer je die driedubbele piledriver met Zangief probeert uit te voeren. Wie net zoals ons liever met de fightstick op de schoot speelt, krijgt ook daar een lekker gewichtig gevoel. De Nacon Daija is hoe een fightstick moet zijn: lekker zwaar. En zijn forse omvang heeft nog een voordeel: je hebt meteen ook voldoende plaats om je handpalmen te laten rusten.


Adsense - In Article After ParaGraph 2

Volledig aanpasbaar

Nog een voordeel van deze Daija: je kan hem op verschillende manieren customizen. Door de rode knop op de zijkant in te drukken, klap je de behuizing open. Je vindt er een schroevendraaier, een ander type pookje (het Koreaanse bat-design) en een sleutel voor de pook. Het wisselen tussen de Japanse balpook en de Koreaanse bat duurt letterlijk twee minuten. Wie het customizen nog verder wil drijven, kan ook de Sanwa-knoppen vervangen (eventueel door exemplaren met een ander kleur of met hollere bovenkant), maar die extra buttons krijg je er niet bij.

Op vlak van design scoort de Nacon Daija. Buiten de 8 facebuttons bevinden alle PS4-functieknoppen zich aan de zijkant. Van de PS-knop en share button tot zelfs een forse touchpad. De rechterkant zit vol knoppen en daarom vinden we het jammer dat de makers geen lock-functie hebben voorzien. Het gebeurt nogal vaak dat we in ons overenthousiasme per ongeluk de touchpad indrukten en uit de game gezwierd werden. Wat vooral tijdens de online vechtpartijen bijzonder nefast is. Dan weer wel goed gevonden: Nacon heeft een koptelefoonaansluiting voorzien zodat je gewoon je headset kan inpluggen en niet hoeft te klooien met een extra DualShock.

Nieuwe faceplate

Maakt ons ook erg enthousiast: net als de nieuwe fightstick van Razer kan je hier de faceplate eraf schroeven (best eerst even de pook verwijderen) en zo je eigen custom afbeelding erin plaatsen. Je fightstick wat extra persoonlijkheid geven? Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want vaak zit je vast aan een saai, zwart design waar je na een week bent op uitgekeken. Op de website van Nacon vind je trouwens een template voor de faceplate zodat je gemakkelijk je eigen creatie kan maken en printen.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je met je gezicht tegen je tv moet plakken, want het USB-snoer is zo’n 3 meter lang. Hoezo, is deze Daija niet draadloos dan? Nee, draadloos betekent lag en da’s nefast voor een vechtspel. Dat snoer kan je trouwens netjes opbergen in het compartiment aan de achterzijde, zodat je de stick gemakkelijk kan meenemen. In de verpakking vind je ook een beschermhoes zodat je de stick stofvrij kan opbergen. Erg praktisch allemaal.

Puike prestaties

De Nacon Daija heeft zonder meer een topdesign, dat zich ook nog eens vertaalt naar geslaagde prestaties. We hebben de fightstick vooral getest met Street Fighter V, Soul Calibur VI en Injustice 2 en hij speelt verdomd goed weg. De stick registreert elke type beweging (hoe klein ook) en de knoppen alle mogelijke combinaties. Combo’s zijn een stuk gemakkelijker uit te voeren dan met de gewone controller en de feedback wanneer een move gelukt is, is net goed. Opgelet: deze arcadestick is ontworpen voor vechtspellen en heeft dus geen turbo- of rapid fire-knoppen. Wie vooral schmups of andere arcadeshooters wil spelen, kiest dus best een ander exemplaar.

Oké, het kostenplaatje dan. 200 euro is best een smak geld, maar je krijgt waar voor je centen. Bovendien ligt de Nacon Daija in dezelfde prijsklasse als de nieuwe arcadestick van concurrenten Hori (Fighting Edge) en die van Razer (Panthero Evo). Een sterke entree van Nacon dus dat zich wat ons betreft zich zonder schroom naast grote namen als Hori en Razer mag plaatsen.

  • lekker zwaar
  • je eigen faceplate!
  • veel customizingopties
  • niet goedkoop

BESLUIT

Onze conclusie? De Nacon Daija is een indrukwekkende fightstick. Lekker lijvig, helemaal aan te passen naar eigen zin en ook nog eens te voorzien van je eigen unieke faceplate.

Laat een reactie achter