fbpx

MotoGP 18: The Official Video Game

MotoGP 18: The Official Video Game blue bike helmet

Dat ontwikkelaar Milestone voor MotoGP 18 switchte naar de Unreal Engine, is het voornaamste argument om deze nieuwste update in huis te halen. Met die nieuwe motor in het chassis ziet alles er meteen veel beter uit. Vergelijk maar eens een willekeurige regenrace in MotoGP 17 met rondje in gelijkaardige omstandigheden in MotoGP 18. De sprong in de kwaliteit van de beelden is groot. Indrukwekkend is dat alles ook vlotter draait dan voorheen. MotoGP 18: The Official Videogame is dus niet zomaar een luie update.

 Remmen

Milestone schakelt bovendien ook een versnelling hoger in het realisme van het weggedrag van de motoren. Je kan de voorrem niet langer ongestraft hard induwen terwijl je een bocht induikt. Doe je het wel, dan schuift je voorwiel weg en maak je van dichtbij kennis met het asfalt. In de vorige editie schoof het achterwiel overdreven veel weg. In MotoGP 18 is het getemd. Je ziet nu ook beweging in de motor als je hard in de ankers gaat. Als je stevig op de achterrem stampt, kan je in ware Moto2-stijl glijdend een bocht induiken.

Vinden we minder geslaagd: Milestone werkt ons als vanouds op de zenuwen met hun servers. Je verliest connectie aan de lopende band, de netcode kampt met lag van hier tot in Hong Kong en je kan niet eens filteren – een optie die je vroeger wel had – om een lobby naar jouw zin te vinden. Online is dit een oefening in frustratie. De manager modus, waarin je jouw eigen team uitbouwde en die we vorig jaar de sterkste feature vonden, is in een onbezonnen beweging geschrapt. We krijgen er de Red Bull Rookies voor terug, maar dat is net als een pleister leggen op een kapotte slagader: een wel heel magere oplossing.

Frustrerende regen
Racen in de regen mag dan het grafische hoogtepunt zijn, we trokken onze controller kapot als we water op het tarmac bespeurden. In natte omstandigheden kan je niet tegen de AI op, gesteld dat je hun niveau niet op kinderlijk eenvoudig zet. Je eigen tijden liggen in de regen zoals het hoort een stukje boven die in droog weer. Alleen volgt de AI dezelfde regels niet. Het gevolg is dat je zelfs met het nodige talent en koppige volharding per ronde handenvol seconden trager bent dan de tegenstand. Alleen met een volledig ontwikkelde motor en een rijder die al zijn vaardigheden uitbouwde, kan je min of meer competitief zijn. De moeilijkheidscurve piekt bij hoogwater overdreven hard en dat zorgt voor frustraties.

Eén val kan het einde betekenen. Dat is wat de marketingafdeling ons deed geloven. Met een volledig ingeschakeld schademodel maakten we tuimelvallen die onze motor nooit zou mogen overleven. Maar zelfs na pirouettes waarmee je het goud verovert in de gymnastiek op de Olympische Spelen, konden we onze wedstrijd zonder kleerscheuren verderzetten. We hopen dat het een bug is die Milestone met een patch wegwerkt, want als dit echt het schademodel is dat ze voor ogen hadden, dan zouden wij beschaamd zijn. Ze willen duidelijk stappen zetten met deze franchise. Maar door te focussen op die ene stap met de Unreal Engine zetten ze er eerder twee achteruit.

7.0
  • grafisch hoogstandje
  • stukje realistischer
  • weggeknipte features
  • multiplayer is barslecht
  • lachwekkend schademodel

BESLUIT

MotoGP 18 is helaas een gekortwiekte versie van vorige edities, maar ziet er gelukkig bijzonder goed uit. We zien veel potentieel voor de komende jaren, maar op dit moment is het nog een erg ruwe diamant.

Een reactie achterlaten