fbpx

Monster Hunter Rise: Sunbreak speelt het op veilig

monster hunter rise sunbreak review

Dat Monster Hunter Rise vorig jaar potten brak op de Nintendo Switch is een understatement. Capcom verkocht meer dan 10 miljoen exemplaren van de ooit obscure Japanse rpg-reeks, waarna ze een versnelling hoger schakelden voor de geplande uitbreiding. En kijk, een jaar later kunnen we al aan de slag met Sunbreak.

Meer monsters

Eerst een waarschuwing: Sunbreak is niet goedkoop. Met een prijskaartje van 40 euro kost de uitbreiding haast evenveel als de hoofdgame. Sunbreak is dan ook geen gewone uitbreiding, maar zit tjokvol nieuwe content dat je het haast als een volledig op zichzelf staande game-ervaring kan beschouwen.


Het bewijs: Capcom voegt met Sunbreak maar liefst 17 nieuwe monsters toe. Oké, niet alle monsters zijn nieuw, maar dat vinden we eigenlijk niet zo erg. Zo maakt onder andere Gore Magala een heerlijke comeback en hebben enkele monsters die eerder in Rise zaten een nieuwe kleurtje en nieuwe moves gekregen. Recycleren voor het goede doel.

Dankzij de toevoeging van de Master Rank – eindelijk! – biedt Sunbreak ook de meer uitdaging dan het origineel. Dat is zeker welkom, want in naam van toegankelijkheid maakte Capcom Rise een stuk gemakkelijker. Perfect voor nieuwkomers, maar veteranen waren zaten snel door de hoofdgame heen.

sunbreak

Nieuwe gebieden

Sunbreak voegt ook nieuwe gebieden toe in de vorm van de Citadel en de Jungle. Beide gebieden bieden voldoende afwisseling in de fauna en flora en vormen de prachtige decors om je prooi te benaderen en bestrijden. De nieuwe hub, Elgado, is vooral praktisch ingericht om snel aan de slag te kunnen. Zowel de quest bezorgers als de kantine en de smit staan lekker makkelijk dicht bij elkaar zodat je geen tijd verspilt met zoeken en vooral kan focussen op de hunts.

Vreemd genoeg is er ook geknipt in enkele gebieden. Monster Hunter Rise voegde namelijk voor het eerst de Rampages toe. In deze speciale arena’s kon je monsters op een andere manier benaderen dan op de gewoonlijke mappen. Toegegeven, hoewel we oorspronkelijk deze afwisseling konden waarderen, hadden we het na een paar keer wel gezien en zo dacht ook Capcom erover, want in Sunbreak wordt hier niets meer mee gedaan. De oude Rampages zijn wel nog toegankelijk, maar meer energie wou Capcom er verder niet in pompen.

2 screenshot06

Geslaagde Follower Quests

Hoewel Monster Hunter Rise vooral online wordt gespeeld, heeft Capcom ook de singleplayer een stuk vermakelijker gemaakt met Follower Quests. In deze hunts ga je op pad met een AI-kompaan. Op die manier leer je personages als Admiral Galleus of Dame Fiorayne beter kennen. Tijdens gevechten geven ze je meer backstory mee, wat de world building van Monster Hunter absoluut ten goede komt.

Je computergestuurde jachtmakker doet zijn/haar job trouwens meer dan behoorlijk. Het is ook niet zo dat jij zelf minder vaak mag doodgaan als zij het loodje leggen zoals dat in multiplayer wel het geval is. We hopen dat Capcom hier een gewoonte van maakt en de volgende titels in de serie ook van deze Follower Quests voorziet.

sunbreak

Switch Skills

Een toevoeging die we zelf een beetje hadden onderschat, zijn de Switch Skills. Deze zorgen voor extra alternatieve aanvallen en voegen ook indrukwekkende combo’s toe aan je wapen. In Sunbreak kan je twee verschillende sets Switch Skills meenemen tijdens de jacht en die naar believen wisselen.

Ook krijg je een krachtige dodge meteen na het switchen, wat handig kan zijn in netelige situaties. Toegegeven: wij hebben tijdens ons avontuur weinig gebruik gemaakt van de optie, maar hoorden mede-hunters heel enthousiast vertellen dat dit voor hen wel een ware game changer is. Het is in ieder geval fijn dat de optie er nu is.

3 screenshot02

Nog meer monsters

Sunbreak is een lijvige uitbreiding die verder bouwt op een uitstekende hoofdgame, maar – eerlijk is eerlijk – weinig grote nieuwigheden met zich meebrengt. Geen ambitieuze grensverlegger, gewoon meer van hetzelfde. En daar dient een uitbreiding toch voor?

Net als bij de originele Rise belooft Capcom de game geregeld te updaten met gratis content. En dat nog zeker tot in 2023. Binnenkort kunnen we aan de slag tegen Seething Bazelgeuse en Lucent Nargacuga. Fans van de reeks hoeven zich de komende tijd dus niet te vervelen.

Tegelijk zijn er ook de steeds sterker wordende geruchten van de volgende generatie Monster Hunter voor PS5 en Xbox series. Heb je na Rise niet meteen de drang om opnieuw de jacht aan te gaan, dan mis je ook niet heel veel. Misschien gewoon wachten op de volgende échte vernieuwing in de franchise?

8.0
  • veel nieuwe monsters
  • pittiger dan Rise
  • geslaagde follower quests
  • extra content aan de horizon
  • weinig verrassingen
  • meer van hetzelfde

BESLUIT

Monster Hunter Rise: Sunbreak biedt meer van hetzelfde en daar is helemaal niets verkeerd mee. vEven toe aan een break van al dat monsterjagen? Wacht dan misschien tot de échte klepper op PS5 en Xbox Series.

Een reactie achterlaten