fbpx

Monster Hunter onder vuur na racistische dialoog in de film

milla jovovich running tony jaa

Hoewel de Monster Hunter film pas vanaf 25 december verschijnt in onze regio, heeft ger Chinese volk al kunnen genieten van de eerste vertoning. Al is genieten waarschijnlijk niet het juiste woord. De film werd niet gesmaakt door het Chinese publiek vanwege een racistische opmerking. Als gevolg werd ook de game, Monster Hunter World, gebombardeerd met slechte reviews op Steam.

Daniel Ahmad, analist bij Niko Partners, postte het clipje met de racistische taal op zijn Twitter-account. Helaas werd het fragment meteen offline gehaald wegens een schending van auteursrechten. Een van de soldaten uit de film zou in het clipje dit grapje maken: “What are my knees? What kind of knees are these? Chi-knees.”


De dialoog zou door de Chinese toeschouwers geïnterpreteerd zijn als een verwijzing naar het rijmpje “Chinese, Japanese, dirty knees – look at these?”. En dat zou een bijzonder discriminerende lading hebben in het land.

Nadat het nieuws bekend raakte, werden alle verdere vertoningen van de film geannuleerd. Daarna leken er ook geruchten te circuleren dat de scène uit de film geknipt zou worden, zodat hij toch verder vertoond kon worden in Chinese bioscopen. Maar dat plan bleek door de Chinese overheid van tafel geveegd. Waardoor het mogelijk is dat de film dus niet meer zal verschijnen in China.

Hoe deze dialoog voorbij de strenge Chinese keuringsinstanties is geraakt, blijft natuurlijk de vraag. Al merkten verschillende kijkers op dat de ondertitels niet overeen komen met wat de acteurs effectief zeggen. Uiteraard is het hek nu al van de dam, want ondertussen verschenen er al meer dan 2000 negatieve reviews op Steam.

De Aziatische tak van Capcom heeft in ieder geval gereageerd op de heisa via het Chinese sociale netwerk Weibo. In het statement laat Capcom weten dat het zich bewust is van de situatie, maar dat het niet verantwoordelijk is voor de productie van de film. De uitgever liet dan ook verstaan dat het afstand neemt van de film en dat het de film al gerapporteerd heeft bij de correcte instanties.

Toch vinden veel fans dat een hol gebaar van Capcom. Zo heeft de uitgever niet alleen op alles zijn goedkeuring gegeven, maar onlangs ook nog een skin uitgebracht voor Monster Hunter World om de film te promoten. De skin isn gebaseerd op actrice Milla Jovovich en bevat zelfs haar stemmenwerk.

Hoe de situatie verder zal evolueren, is op dit moment zeer onduidelijk. Al zal regisseur Paul W.S. Anderson zich de eerste vertoning van de film wel anders voorgesteld hebben.

Een reactie achterlaten