fbpx

Mogelijke staking in gamesector op komst vanwege AI

AI Voice

Het lijkt erop dat de game-industrie in de VS afstevent op stakingen. Gesprekken over de impact van AI op het acteerwerk zijn volgens de vakbond van stemacteurs compleet vastgelopen.

In september 2023 stemden de leden van de vakbond SAG-AFTRA al in met een staking, omdat ze vreesden dat AI-toepassingen het werk van stemacteurs grotendeels zou overnemen. Bovendien doen ontwikkelaars en uitgevers volgens de vakbond te weinig om die tendens te stoppen.


Hoewel er toen geen actie ondernomen werd, ging SAG-AFTRA aan tafel zitten met belangrijke vertegenwoordigers van de game-industrie. De vakbond is er echter niet geslaagd om een akkoord te bereiken, waardoor de situatie hetzelfde blijft. Met als gevolg dat een staking in de komende weken misschien onvermijdelijk wordt.

De stemacteurs willen dat AI enkel wordt ingezet om het ontwikkelingsproces van games te verbeteren, niet om het werk van de stemacteurs te vervangen. Daarnaast wil de vakbond ook dat stemacteurs vergoed worden als hun stem gebruikt wordt in een AI-engine.

Als bedrijven hun werknemers niet tegen dat soort van AI-gebruik beschermen, ziet SAG-AFTRA zich genoodzaakt om het werk neer te leggen.

Mocht de vakbond doorgaan met het plan, dan dreigen projecten bij onder andere Activision, Disney, EA, Warner Bros. Games, Insomniac Games en vele anderen vertraging op te lopen.

Een reactie achterlaten