fbpx

MLB The Show 24 doet te hard hetzelfde

MLB The Show 24 review

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox Series/PC/Switch

Oude wijn in nieuwe zakken, stilstaan is achteruitgaan en meer van die dooddoeners passen perfect bij 99,9 % van de sportspellen. MLB The Show 24, dat met honkbal een sport simuleert die met cijfers goochelt, ontsnapt niet aan die statistische wetmatigheid. De klad zit erin, de sleur staat aan de deur… Je begrijpt het ondertussen wel. Deel 24 is amper van deel 23 te onderscheiden. Toch doen we een verdienstelijke poging.


Onvolledige comeback

De opvallendste innovatie van deze MLB The Show 24 vinden we bij de career modus Road To The Show. Daar kan je voor het eerst met een –  afhankelijk van je eigen invulling – dame, vrouw of pruimtabak kauwend meisje aan de slag. San Diego Studio nam zelfs speciaal voor de gelegenheid enkele tussenfilmpjes op die deze krantenvullende gebeurtenis een extra portie glans moeten geven.

Verder dan dat gaat het echter niet, want los van dat feit is Road To The Show een haast vlekkeloze kopie van wat we voorbije jaren kregen. En hoe meer kopieën je van iets neemt, hoe flauwer de afdruk in vergelijking met het origineel wordt.

Wij zijn er helemaal voorstander van dat vrouwelijke gamers features en modi krijgen waar ze meer affiniteit mee hebben dan de doorsnee man. Maar wellicht had San Diego Studio hier beter gekozen voor een met liefde uitgewerkte spin-off waarin softball centraal stond. Dat is de sport die Amerikaanse vrouwen doorgaans met evenveel liefde bedrijven.

Dat zouden wij als man zelf een verfrissende twist gevonden hebben, die om andere gameplay vraagt. Nu blijft het bij een kort curiosum dat je even gezien wil hebben. De titel, Road To The Show: Women Pave Their Way, is misschien nog het creatiefste onderdeel van deze modus.

MLB The Show 24 review 2

Faire kaarter

Het voor baseballliefhebbers uitstekende The Negro Leagues, dat de geschiedenis van de sport in tijden van segregatie prachtig verhaalt, maakt een welverdiende comeback. Helaas is deze Storyline bij release nog onvolledig en maakt extra content pas later zijn opwachting. Dat is ook zo met die andere verhaallijn over Derek Jeter. Zelf zijn we haast lyrisch over deze nieuwe extra. We hebben het geluk gehad de man live aan het werk te zien toen we in New York woonden. We hingen logischerwijze aan Mr. November zijn lippen. Zelfs de menu’s, gebaseerd op de metro in The Big Apple, zijn piekfijn in orde.

De gameplay van die Storylines is minder inspirerend dan het bronmateriaal. Het blijft bij microscenario’s waar je met wat geluk of kunde in enkele minuten doorheen bent. Ze bieden niet meer dan de Moments in Diamond Dynasty. Voor de gemiddelde ‘Lage Lander’: dat is FUT, but dan met baseball. Toch willen we niet al te veel op de kap van Storylines zitten. Als mediagenieke geschiedenisles kan het tellen. Daarom ook dat we niet kunnen wachten op wat er later volgt.

Nu we het daarnet toch even over Diamond Dynasty hadden, gaan we er graag op verder. De conclusie is dezelfde als de voorbije jaren. Deze modus is nog altijd de beste, meest faire kaartverzamelaar van alle sportspellen. Hier kan je zonder een extra cent te spenderen en zonder overdreven grinden een heel capabel team bij elkaar spelen. Het is zelfs zo dat jouw vaardigheden wellicht meer doen voor jouw team dan jouw portemonnee. Wie goed is in MLB The Show 24 kan vaak betere spelers ontgrendelen, of toch alleszins sneller, door de manier waarop deze modus je uitdagingen voorschotelt.

MLB The Show 24 review 4

Uitstekend in een vacuüm

Over de franchisemodus en March to October, zowat de introductie tot eerstgenoemde, hebben we het liever niet. Het gebrek aan veranderingen is zo schrijnend, dat het te pijnlijk is. De minieme wijzigingen aan de gameplay vormen een nog pertinenter probleem. Als we van goede wil zijn, dan kunnen we wel enkele verfijningen aanhalen.

Zo reageer je als fielder in de verdediging inderdaad sneller op bepaalde situaties, net zoals San Diego Studio had beloofd. De animaties zijn kordater, waardoor je minder tijd verliest als je iemand uit moet werpen. De 15-seconden-timer voor de pitcher, sinds kort ook in de echte MLB van de partij, vinden we een welkome toevoeging.

Toch kunnen we niet anders dan concluderen dat MLB The Show 24 vooral meer van hetzelfde is. De paradox is dat deze game in een vacuüm een echte topper is. Als regelrechte baseballnerd weten wij nu al dat dit 1 van onze meest gespeelde games van het jaar zal zijn.

Helaas leeft Sony’s baseballspel niet in een wereld waarin MBL The Show 23 en 22 en 21 niet bestaan. Als je een Xbox Game Pass hebt, kan je het spel gratis spelen. Op andere consoles is de prijs-kwantiteitsverhouding bizar slecht.

7.0
MLB The Show 24
  • hoge productiewaarden van Storylines
  • eerlijke Diamond Dynasty
  • responsievere fielding
  • gameplay stagneert
  • onvolledige Storylines bij release
  • weinig nieuwigheden

BESLUIT

MLB The Show 24 is een prachtspel dat tegelijkertijd heel hard ontgoochelt door wat er een jaar eerder verscheen. Gooi die jaarlijkse updates toch gewoon op de schop!

Een reactie achterlaten