fbpx

MiiTopia is ongetwijfeld de absurdste game van het jaar

miitopia review

De wereld van de Mii’s is in gevaar. Een overlaat heeft de gezichten van alle Mii-karakters ontvreemd en Donald Trump stelt een team vechters samen om de booswicht te verslaan. Samen met Mario, Steve Jobs en Megan Fox beginnen we aan het bizarste avontuur ooit. Welkom in MiiTopia!

Miinimale voorbereiding

MiiTopia verscheen midden 2017 op de Nintendo 3DS en bleef sindsdien onder de radar. Bij de aankondiging van de Nintendo Switch port bleek echter dat het spel sindsdien toch heel wat enthousiaste fans achter zich wist te scharen. Dat de meningen over deze titel verdeeld zijn, begrijpen we best. MiiTopia zal namelijk voor iedere speler net wat anders verlopen.


Wil je met je vrienden en familie op avontuur of kies je ervoor je party met allerlei beroemdheden te vullen? Ons advies luidt: ga in ieder geval niet voor enkele standaard Mii-karakters. De kracht van dit spel zit net in de absurde dialogen tussen de verschillende Mii-personage’s en het spel is veel grappiger als dat bekende gezichten zijn.

Uit onze inleiding bleek al wie onze party vertegenwoordigde, maar ook alle zijpersonages kan je naar believen aanpassen. De creatievelingen onder ons kunnen met de uitgebreide Mii-editor aan de slag. Wie minder moeite wil doen, kan kiezen uit de vele Mii-creaties van de toegewijde community. Er komt dus enige voorbereiding kijken voor je effectief aan de slag kan, maar dat is het echt wel waard.

Switch Miitopia ND SCRN 01

Turn-based rollenspel

MiiTopia valt het best te omschrijven als een combinatie van een RPG en simulatie. Net zoals in de klassieke Final Fantasy-games, kiest MiiTopia voor een turn-based aanpak. Tijdens de gevechten selecteer je ieder om beurt een aanval. In MiiTopia bestuurt de speler enkel de leider van de groep, wat niet iedereen zal bekoren. Hoewel we meestal ook geen fan zijn van dit systeem, valt de aparte keuze hier enigszins te begrijpen: jij doet jouw ding, je vrienden het hunne.

Zo gaat het nu eenmaal: ook wanneer je vrienden je aanmoedigen of zelf je aanvallen versterken, is dat hun keuze. Dit zorgt voor een unieke groepsdynamiek. Bovendien is de AI van je teamleden best ok, we hebben eigenlijk geen enkele keer het gevoel gehad dat we het zelf anders zouden doen. De makers zorgden er ook voor dat je geen passieve toeschouwer bent. Geregeld zal je teamleden even moeten genezen of agressieve vrienden aan de kant zetten om tot rust te komen.

Jobs

De vergelijking met de oude Final Fantasy-titels gaat ook op voor de rollenverdeling. Jij bepaalt de zogenaamde jobs voor elk groepslid, maar opnieuw met een leuke eigen twist. Zo heb je naast de klassieke jobs als genezer, strijder en dief ook bizarre jobs als kat, bloem en vampier. Het levellen van deze jobs zal lange tijd in beslag nemen, maar we kunnen zeggen dat het zeker de moeite loont elke mogelijke optie uit te proberen.

Het spel biedt veel meer RPG-mogelijkheden dan we hadden durven vermoeden. Wel jammer dat we de wereld van MiiTopia niet vrij konden verkennen: dat gebeurt automatisch. Enkel op de wereldkaart kan je bepalen welke richting je uit wil maar in de kerkers zelf is dat veel minder het geval. Slechts sporadisch kies je de richting waarin het team op automatische piloot verder marcheert. Dat is jammer, maar het is duidelijk dat de ontwikkelaars vooral de focus op de gesprekjes tussendoor wilden bewaren.

miitopia eating 0

Simulatie

Wie ooit een Persona game speelde, is al vertrouwd met het ‘confidant’ systeem. Door met je teamleden in interactie te gaan, krijg je allerlei voordelen tijdens gevechten. Ook MiiTopia werkt op een dergelijke manier. Zo is het de bedoeling dat je teamleden geregeld samen ontspannen. Even relaxen aan het strand of gezellig koffiedrinken in de bar zijn slechts enkele activiteiten die de onderlinge vriendschapsbanden versterken.

En goede vrienden helpen elkaar waardoor je aanvallen sterker worden, of waardoor een vriend een fatale klap voor je incasseert. Omgekeerd kan het negeren van deze relaties ook een negatief effect hebben in de strijd. Zo zagen we een geplande aanval in het water vallen doordat de teamleden te druk aan het ruziën waren. En ook die keer dat we van een teamlid een voetje kregen waardoor we een makkelijk doelwit werden voor de vijand zullen we niet snel vergeten.

Ook grappig: zoals in elke RPG wil je natuurlijk de best mogelijke uitrusting aantrekken voor een optimale voorbereiding op de strijd. In plaats van die spullen rechtstreeks in de winkel te kopen, vertrouw je je Mii-vrienden wat geld toe en kopen zij wat ze belangrijk achten. Met wat geluk kopen ze een beter wapen, maar evengoed hadden ze trek in een banaan en moet je het daar maar even mee doen.

1280x720

Lange game voor korte sessies

Hoewel het hoofdverhaal zeker geen prijzen in de wacht zal slepen, staan de interacties tussen je verschillende Mii’s centraal. En hoewel de doelgroep duidelijk jonge kinderen zijn, konden wij de vele onschuldige grapjes ook wel smaken. MiiTopia is trouwens best een lange game, wij klokten af op een dertig uur spelen voor het hoofdverhaal. Wil je echt alles uit het spel halen, mag je die speelduur verdubbelen.

Toch hebben we een donkerbruin vermoeden dat spelers die MiiTopia willen marathonnen, veel vroeger zullen afhaken. Het spel is dan ook echt niet bedoeld voor lange speelsessies, maar is dan wel de ideale ‘pick up & play’ handheldtitel. De makers van het spel laten dat ook duidelijk merken door geregeld te vragen of je na een half uurtje spelen nog wel verder wil. En inderdaad, ook wij konden het spel meer waarderen in korte sessies, in die zin lijkt het spel dan weer verdacht veel op Animal Crossing.

Beter op Switch

Of spelers die het origineel op 3DS speelden ook deze versie moeten aanschaffen? Wij vinden van niet, ondanks er toch enkele grote veranderingen te bespeuren vallen. Zo is het spel grafisch zeker een stuk mooier geworden, maar daarvoor speel je een game als MiiTopia natuurlijk niet. Verder kan je de kerkers nu ook te paard verkennen en dit edele dier helpt af en toe ook tijdens gevechten.

Daarnaast kan je de karakters nu nog gedetailleerder ontwerpen. Vooral die laatste toevoeging zou sommige Mii-fans nog over de streep kunnen halen. Wij vermoeden echter dat door het unieke karakter van MiiTopia het spel bij een tweede speelbeurt nooit zoveel indruk zal maken als die allereerste keer. Was je net als ons niet vertrouwd met het concept en ben je wel te vinden voor een bizarre RPG, dan raden we deze zeker aan.

7.5
  • originele combi van simulatie en RPG
  • RPG aspect dieper dan verwacht
  • unieke sfeertje
  • weinig mogelijkheden tot exploratie
  • niet voor lange speelsessies
  • absoluut niet voor iedereen

BESLUIT

MiiTopia zal zeker niet iedereen kunnen bekoren. Wie echter op zoek is naar een bij momenten hilarische RPG doorspekt met een vleugje simulatie is bij MiiTopia aan het juiste adres. Wat ons betreft is dit alvast de absurdste en origineelste game van het jaar.

Een reactie achterlaten