fbpx

Microsoft vreesde het einde van de consoles met XBLA

Microsoft dacht bij de aanvang van de Xbox Live Arcade-service dat dagen van de console-industrie geteld waren. Ze vreesden dat gamers hun aankopen niet langer bij de traditionele retailers zouden doen.

Achteraf gezien blijkt dat de vrees van de consolefabrikant onterecht was. Het traditionele retail model draait vandaag de dag nog steeds mee, maar moet wel een deel afstaan aan de digitale verkoop van games. Greg Canessa, de maker en bedenker van XBLA, citeerde een van de medewerkers tijdens een interview:


Er was een zekere angst dat Xbox Live Arcade de retail sales zou kannibaliseren en de volledige console-industrie zou vernietigen.

Xbox Live Arcade is zonder twijfel een succesverhaal van de Xbox 360, maar het betekende niet het einde voor de consoles. De service biedt hedendaags meer dan 700 games aan voor een prijs tussen de 2,50 en 20 euro. Hierbij gaat het voornamelijk om kleinere titels zoals indiegames.

Voor de Xbox One heeft Microsoft alles onder dezelfde noemer geplaatst en maken ze geen onderscheid meer tussen de verschillende soorten games.