fbpx

Mass Effect Legendary Edition is het beste ruimte-epos ooit. Punt.

Mass Effect Legendary Edition When is the review

Als we het loflied op de middelmaat genaamd Andromeda even negeren, dan staat de Mass Effect-reeks te boek als een sciencefiction-smaragd van de meest blinkende soort. Het gonsde al jarenlang van de geruchten dat de originele trilogie een grondige poetsbeurt zou krijgen, en vandaag is het zover. Maar doorstaat deze Mass Effect Legendary Edition wel de tand des tijds?

Nieuwe generatie

We moeten het grif toegeven: nee, we hebben niet iedere minuut van dit kolossale drieluik doorploegd alvorens we deze review neerpenden. Daarvoor hebben we simpelweg niet genoeg tijd (reken op zo’n 100 uur gameplay met deze trilogie), en bovendien kent Mass Effect – de veertigkoppige DLC incluis – slechts weinig geheimen voor ons. Deze Legendary Edition is immers geen zuivere remake, maar veeleer een grondige remaster: een gepimpte versie van het origineel, met alle toeters en bellen die je van zo’n upgrade verwacht.


Zo krijgt de Mass Effect-trilogie dankzij deze heruitgave een 4K-resolutie, HDR-functionaliteit, fraaiere textures en effecten en een opgevijzelde framerate (plus voor wie het aanbelangt: een getweakte achievement-/trophy-lijst). Voldoende redenen voor ervaren rotten om de SSV Normandy opnieuw van stal te halen en het heelal nog eens helemaal te verkennen. Een meer interessantere vraag leek ons: kan ontwikkelaar BioWare ook een nieuwe generatie ruimtevaarders aanboren?

mass effect legendary 1

Held of schoft?

Voor wie de serie compléét gemist heeft: Mass Effect is een rpg-third-person-shooter-amalgaam waarin jij de rol vertolkt van de zelf ineengeflanste Comander Shepard (m/v), die in een toekomstig universum waar interstellair reizen mogelijk is, de vele intelligente galactische rassen moet behoeden voor de nietsontziende Reapers. Nu, dit bijzonder summiere resumé doet de weidse verhaallijn oneer aan, want de twists, intriges en vertakkingen zijn veelvuldig, net als de vele boeiende persoonlijkheden die je tegen het lijf loopt.

Relaties onderhouden (al dan niet fysiek) en knopen doorhakken zijn vaste prik voor Shepard, die je gaandeweg kan kneden tot barmhartige held dan wel beenharde schoft. Met alle, soms gruwelijke gevolgen van dien. Want ja, BioWare deinst er niet voor terug om je metgezellen Game of Thrones-gewijs af te slachten. En dat is niet de enige parallel met die HBO-reeks: ook Mass Effect kreeg veel drek om zich heen omwille van het snel afgehaspelde slot dat in schril contrast staat met de grandeur van de overige plot. Maar, zoals dat gaat in het leven, de reis is beter dan de bestemming, dus laat je niet van de wijs brengen: dit epos staat nog steeds als een huis.

mass effect Lgendary 2

Roestige rover

Een ietsjes minder stevige fundering zien we toch op gebied van gameplay. Ondanks licht responsievere schietsegmenten, voel je vrijwel meteen dat deze serie al meer dan een decennium oud is. Begrijp ons niet verkeerd: Geths neermaaien is nimmer ergerniswekkend, maar shooters van vandaag de dag zijn toch een pak gestroomlijnder.

Hetzelfde kan gezegd worden over de indertijd gehekelde M35 Mako-secties: de rover mag dan iets wendbaarder gemaakt zijn, echt vlotjes over de kraters zoeven is nog steeds geen sinecure. Nu, bij het derde deel zijn bovenstaande irritaties minder prominent aanwezig, wat gezien de veel jongere leeftijd ook nogal wiedes is. Maar ondanks die gebreken blijft deze Legendary Edition een meesterwerkje, één waar je talloze uren kan en zal inpompen.

mass effect legendary

Magnum opus

De grafische bokkensprong springt het meest in het oog bij de eerste game, dat nu ook een pak minder uit de toon valt ten opzichte van de rest in vergelijking met vroeger. Zo zorgen de opgesmukte licht-, schaduw- en geluidseffecten voor opvallend meer sfeer. Helaas is wel duidelijk dat niet elk personage met evenveel gevoel voor detail geprogrammeerd werd. Al schalt wat ons betreft toch de loftrompet voor de stemacteurs: doorheen de hele reeks leveren ze uitstekend en vooral geloofwaardig werk.

Over de hele lijn geldt deel twee nog steeds als magnum opus, dat een rijk verhaal, verscheurende keuzes en (relatief) strakke shootergameplay het prominentst weet te combineren. Maar mocht het nog niet duidelijk zijn: de hele trilogie krijgt van ons een gigantische MUST PLAY-sticker opgekleefd. Dit is essentieel voer voor gamers van alle pluimage. Dus mocht je de reeks gemist hebben: grijp nu je kans.

9.0
  • groots verhaal vol intriges en vertakkingen
  • rijk universum met boeiende personages
  • uitstekend stemmenwerk
  • prima grafische upgrade
  • schietactie mocht gestroomlijnder

BESLUIT

De ultieme versie van het ultieme ruimteavontuur (dat niet Star Wars heet): of je nu houdt van scifi of niet, Mass Effect Legendary Edition is verplichte kost. Shepards nalatenschap is verzekerd.

Een reactie achterlaten