fbpx

Little Nightmares II wordt een creepy koortsdroom

Little Nightmares 2

Neem Honey, I Shrunk the Kids, zet regisseursduo Tim Burton & Guillermo Del Toro aan de knoppen, vul de kamers en hallen her en der met mismaakte Muppets en hul dat alles in een dikke laag duisternis. Het resultaat is Little Nightmares, een creepy puzzelplatformer uit 2017 die veel verwantschap vertoont met Playdeads indiepareltjes Limbo en Inside. Een langverwachte sequel verschijnt in februari, en wij mochten al eens kort op stap in deze nachtmerrie in zakformaat.

Hosp 04 3840X2160

Six en Mono

Six, het geelgekapte meisje dat de hoofdrol vertolkte in deel 1, fungeert in het vervolg als een door AI bestuurde kompaan, terwijl jij in de huid kruipt van Mono, een knaap die om niet nader vernoemde redenen met een papieren zak over het hoofd door het leven gaat. Zes jaar na de gebeurtenissen in onderwaterwereld The Maw ontmoet dit duo elkaar, en moet het zich een weg banen doorheen het lugubere Pale City om uiteindelijk the Dark Tower te bereiken, alwaar de mysterieuze Thin Man (lees: Slender Mans achterneef) de plak zwaait. Klinkt akelig en … dat is het ook wel.


De horreur bereikt zelden een pakweg Silent Hill- of PT-gehalte, maar een luguber sfeertje is toch omnipresent in deze 3D-sidescroller, dik in de verf gezet door de ijzige soundscapes. Wie deel één al achter de kiezen heeft, mag hoofdzakelijk meer van hetzelfde verwachten: schuifelen door akelige kamers (in dit geval een soort ziekenhuis from hell), omgevingspuzzels oplossen en daarbij meer dan eens gedrochten allerlei te slim af proberen te zijn. Trial-and-error is opnieuw essentieel, al wordt er lustig met checkpoints gemorst.

Hosp 02 3840X2160

Zweedse hamer

Ze zijn eerder subtiel, maar de Zweden van Tarsier Studios voerden wel een paar nieuwigheden door, merkten we op in de demo. Zo moeten Six en Mono geregeld samenwerken om bij moeilijk te bereiken plaatsen te komen, én kan die laatste zich dit keer (soms) wél verweren. Vraag maar aan Thing uit The Addam’s Family – of een bloedverwant daarvan – die een serieuze klop van de hamer krijgt. Letterlijk dan.

Hét bibbermoment van onze walkthrough: de angstaanjagende variant op ‘1,2,3 piano’ waarbij ledemaatloze malloten je continu achtervolgen tenzij je met je zaklamp op hen schijnt. Toegegeven: toen voelden we de angstprotjes wel degelijk pruttelen. En al zeker in het segment erna, wanneer een blob op het plafond een omineuze grimas trekt.

We beleefden slechts een halfuur van dit duister dodentochtje, maar weten genoeg: Little Nightmares II is er eentje om in de gaten te houden. Ons nachtlampje blijft voorlopig nog even ingeschakeld. Je weet maar nooit.

Check hieronder zeker de nieuwe trailer van Little Nightmares II.

Een reactie achterlaten