fbpx

Life is Strange: Wavelengths is slappe DLC voor uitstekende game

lfe is strange wavelengths

Na de uitstekende emotionele power trip die Life is Strange: True Colors was, heeft ontwikkelaar Deck Nine Studios een nieuwe uitbreiding klaar. Met de proloog Wavelengths focussen ze op één van de betere personages uit de serie: Steph Gingrich. En hoewel de jonge dj haar eigen hoofdstuk in de franchise zeker verdient, mocht deze expansie veel uitgebreider.

life is strange wavelengths


Plaatjes draaien

In Wavelengths volgen we Steph Gingrich tijdens haar eerste dagen in Haven Springs. Haar voornaamste bezigheid is plaatjes draaien voor de lokale radiozender die gerund wordt vanuit de vinylshop. Als rasechte dj praat ze de songs aan elkaar via advertenties voor lokale ondernemers en beantwoordt ze telefoontjes van luisteraars. Daarnaast moet ze af en toe wat klusjes opknappen in de winkel.

Door de aard van je takenpakket is je bewegingsruimte beperkt tot de shop en de dj booth. Best teleurstellend, aangezien je als Alex Chen in True Colors ook de straten van Haven Springs mocht verkennen. Deze Wavelengths mist daardoor ook het belangrijkste element van de reeks: interactie met andere personages. Luisteraars bellen Steph op voor advies, maar het blijven gezichtsloze stemmen zonder identiteit.

Ook de muziek mist de power van True Colors. Waar in vorige games een scène vaak kracht wordt bijgezet door een zorgvuldig gekozen song, gaat de symboliek van de soundtrack hier verloren, net omdat Steph voortdurend de ene plaat na de andere draait. Wavelengths mag dan wel een geslaagde soundtrack hebben, hij wordt op veel banalere wijze geïntegreerd.

80 1

Wingman Pride

Naast plaatjes spelen en klussen in de shop, mag je ook je de dating app van Steph beheren. Wie Before the Storm gespeeld heeft, weet dat ze enkel geïnteresseerd is in meiden. Helaas mist Wavelengths ook hier enige vorm van diepgang. Zo gaat Steph schijnbaar op date met enkele van haar Tinder-matches, maar als speler krijg je hun relatie alleen te zien via chatgesprekken. Best vreemd, aangezien het spel voor diezelfde personages soms empathie probeert op te wekken terwijl je ze helemaal niet kent. Opnieuw: dit mocht veel uitgebreider.

Inclusie ligt Steph na aan het hart. Toch slaat Wavelengths af en toe de bal mis met zijn representatie van de LGBTQ+ community. Wanneer Steph de decoraties van Pride Month aan het opbergen is, denkt ze terug aan een demonstratie die ze ooit bijwoonde. Een citaat uit een van de speeches leerde haar dat ‘de LGBTQ+ community een gemeenschap is van rebellen in een normale samenleving’. Opvallend, want je zou denken dat een dergelijk statement de bestaande perceptie niet helpt. Sterker, zelfs polarisering in de hand werkt.

Nu durfde Life is Strange het altijd al aan om sociaal-maatschappelijke materie in de kijker te zetten, al is Wavelengths daar iets te expliciet in. Natuurlijk zijn er ook zaken die de game subtieler aanpakt. Zo krijgt Steph een telefoontje van een vader wiens zoon uit de kast gekomen is. De man weet met zichzelf geen blijf, maar na het advies van Steph heeft hij wat meer moed om het gesprek aan te gaan. En dat brengt meteen de menselijke kant van Life is Strange naar boven.

153641 800

Vlindereffect

Waar Wavelengths wel punten mee scoort, is de nasleep van Arcadia Bay. Zo kom je te weten hoe Steph het einde van de eerste game ervaren heeft, afhankelijk van je keuze. De onthullingen leveren ongetwijfeld een paar van de krachtigste scènes in de uitbreiding op.

Maar hier geldt alweer hetzelfde: de makers maken er zich te gemakkelijk van af. Zo krijg je bijvoorbeeld enkel geluidsfragmenten te horen wanneer Steph terugdenkt aan het verleden. De impact zou veel krachtiger geweest zijn als de game ons werkelijk mee had teruggenomen in de tijd. Of tenminste een cutscene had getoond. Wij hadden liever wat meer diepgang in Steph’s verhaal gezien, bijvoorbeeld door drie episodes te wijden aan de jongedame.

6.3
  • Steph Gingrich is cool personage
  • diept verhaal verder uit
  • mist interactie met andere personages
  • mocht stukken uitgebreider
  • stuk minder sterk dan True Colors

BESLUIT

Life is Strange: True Colors - Wavelengths schiet op alle vlakken tekort. Zowel in interactie met andere personages als in de presentatie van krachtige, emotionele scènes. Zonde, want deze uitbreiding had zoveel meer kunnen zijn als Deck Nine Studios er simpelweg drie episodes van had gemaakt. Iets wat Steph als personage zeker had verdiend.

Een reactie achterlaten