fbpx

Komt er na Hollywood ook een staking in de gamesector?

video game staking

Leden van de grootste vakbond voor schrijvers en acteurs in de VS hebben een staking in de gamesector goedgekeurd. Via een peiling van de vakbond brachten bijna 35.000 leden hun stem uit en de resultaten waren nagenoeg unaniem. Zo’n 98,32% stemde voor een staking – mocht dat nodig zijn.

De peiling van de vakbond SAG-AFTRA gebeurde in het kader van de zogenaamde Interactive Media Agreement, die het werk van alle leden in de gamesector beschermt. De vakbond onderhandelt al langer met uitgevers en studio’s over eerlijke lonen en bezorgdheden omtrent de adaptatie van AI in de sector.


Natuurlijk betekent de stemming niet per se dat er een staking zal plaatsvinden. Al maakt de peiling wel duidelijk dat de leden van SAG-AFTRA bereid zijn om het werk te neerleggen als game-uitgevers niet ingaan op de vakbondseisen. De volgende onderhandelingen zijn momenteel aan de gang en duren nog tot 28 september. Met de resultaten van de peiling hoopt SAG-AFTRA meer druk op de ketel te zetten.

Vakbondsvoorzitster Fran Drescher (jawel, de actrice uit de sitcomserie The Nanny) vindt het tijd dat de grote uitgevers hun verantwoordelijkheid nemen om werknemers correct te vergoeden. De resultaten van de peiling zijn volgens Dresher een teken dat er verandering moet komen. Zo wil Drescher contracten die niet alleen goed zijn voor de ceo’s, maar ook voor de acteurs en schrijvers in de gamesector.

Momenteel isSde vakbond met een heleboel uitgevers in gesprek, gaande van Activision Blizzard en EA tot Take 2 Interactive, WB Games en meer. Mocht er een staking volgen, dan zou de ontwikkeling van verschillende gameprojecten in het gedrang komen.

Een reactie achterlaten