fbpx

Klonoa Phantasy Reverie Series: “Vergeten platformheld krijgt eerherstel”

Klonoa Phantasy Reverie Series

Ah, de nineties. De tijd van de meedogenloze actiehelden en nagenoeg perfecte platformgames. Mario, Sonic en Crash kent iedereen, maar helden als Klonoa raakten in de vergetelheid. Onterecht vindt ook Bandai Namco, dus krijgt het vergeten game-icoon na een kwarteeuw zijn nieuwe moment de gloire.

Klonoa Phantasy Reverie Series

Blast from the past

Deze bundel bevat twee games: Door to Phantomile en Lunatea’s Veil. Die eerste game dateert al van 1997 uit het PS1-tijdperk en kreeg een remake op de Wii. Klonoa 2 katapulteert je terug naar PS2-tijden. Beide games waren toen top, maar raakten bedolven onder het ruime aanbod soortgenoten. Beide games kregen een visuele make-over die de cartoonstijl nog wat extra in de verf zet. Eerlijk is eerlijk: het resultaat mag er zijn. De games zijn nog even vrolijk en kleurrijk als toen.


Voor de rest bleven de originele games vrij intact en dat betekent maar één ding: zorgeloos platformen in een 2.5-omgeving. Que? Wel: eigenlijk ga je gewoon in een 2D-sidescroller aan de slag, maar de levels zijn 3D opgebouwd. Resultaat: een extra dimensie om keet in te schoppen en omgevingen die als het ware om de hoofdrolspeler heen roteren.

Het leveldesign staat nog steeds als een huis. Met je wapen’ (een ring waar je vijanden mee kan vastgrijpen en weggooien) kan je allerlei trucjes uitvoeren om je verder op weg te helpen. Denk aan kratten of stenen uit de weg te ruimen en vijanden van het scherm af keilen. Reken daarbij dat de vernieuwde besturing spot on is, en je zit gebeiteld voor heel wat platformerpret in de kleurrijke ninetieswereld van Klonoa.

Klonoa Phantasy Reverie Series

Geslaagde platformtrip

Beide titels kregen ook enkele toevoegingen om dit alles toegankelijker te maken voor de huidige generatie gamers. Zo kan je de cutscenes doorspoelen, je moeilijkheidsgraad kiezen en op ‘easy’ mode zelfs een soort van tutorial doorlopen over hoe je de baasgevechten moet aanpakken. Die zijn trouwens als vanouds weer top en nu kan je ze zo tandenknarsend moeilijk of betuttelend eenvoudig maken als je zelf wil. Ook het grotere bereik van je ring en het oneindig leven zal voornamelijk de jongere gamers in deze mode aanspreken.

Het blijven echter remasters en enkele scherpe ouwbollige kantjes werden niet afgeveild. Van het oude checkpointsysteem zijn we geen grote fan. Grote stukken van levels telkens opnieuw moeten spelen wanneer je even verkeerd bent terechtgekomen? Dat vinden we nu best irritant. Ook de herspeelbaarheid zit hier minder goed: na een uur of 5 ben je door de eerste game heen en veel meer dan collectibles zoeken of alles opnieuw in co-op doorlopen, rest er niet.

7.5
  • leuke visuele stijl
  • word je vrolijk van
  • geslaagde boss fights
  • die stugge checkpoints
  • lage herspeelbaarheid

BESLUIT

De vergeten platformheld Klonoa krijgt een herkansing en die vinden we best te pruimen. Geslaagd leveldesign, een kleurrijke en vrolijk sfeertje en coole boss fights. Het blijven echter remasters met dus alle kleine kantjes van toen.

Een reactie achterlaten