fbpx

Kingdom Come: Deliverance

Voor hun eerste wapenfeit nemen de Poolse jongens van Warhorse Studios meteen een berg hooi op hun vork. Een historische correcte RPG op schaal van The Witcher III: Wild Hunt? Ambitieus voor een game die ooit begon als een Kickstartproject. Maar ondanks het gebrek aan ervaring, slagen ze erin een zeer solide ervaring neer te zetten met een boeiend verhaal en uitdagende gameplay. Alleen die technische mankementen strooien wat roet in het eten.

Spelers kruipen in de huid van Henry, de zoon van een smid uit het Bohemen van 1403, die in dienst treedt bij een lokale krijgsheer nadat zijn dorp werd platgebrand door een vijandelijk leger. Het verhaal van de jongeman wordt Witcher-gewijs verteld via aardig geanimeerde cutscènes die het avontuur uitstekend in beeld brengen. Al heeft Kingdom Come het verhaal niet nodig om als openwereldavontuur genietbaar te zijn. Oké, de map is niet zo gigantisch als eerst voorgesteld en je moet er de soms fletse texturen bijnemen, maar het is best heerlijk om de bruisende wouden te verkennen tijdens een jachtpartij. Of in de lokale tavernes de stedelijke sfeer op te snuiven. Je kan ook het criminele pad bewandelen en een carrière als dief uitbouwen, al zijn die lockpick- en pickpocket-minigames enorm uitdagend.

Een groot deel van je avontuur breng je logischerwijs door met zwaard of boog in de hand. En daar toont deze middeleeuwse rakker zijn sterkte: dankzij het vechtsysteem met vijf richtingen is het neersabelen van je vijand een strategisch onderneming. Het vechten gaat trager dan andere RPG’s, maar ziet er dankzij de coole animaties realistischer uit. Ook het boogschieten is minutieus gebaseerd op het echte werk: je doel inschatten, pees opspannen en pijl lossen op maximale trekkracht. Allemaal zonder richtkruis. Ongetwijfeld wennen voor gamers, maar wij vinden het geniaal.

Gaat Kingdom Come dan nergens de mist in? Tuurlijk wel. Op technisch vlak zijn er heel wat bugs en scherpe kantjes. Personages lopen dwars door muren en jij komt geregeld vast te zitten in het decor. Laadtijden duiken soms heel ongelukkig op en ook het save-systeem is rommelig. Beroven die mankementen Kingdom Come van zijn charme? Absoluut niet, want de game is een aanrader voor elke RPG-fan. Warhorse Studios zet hier een reusachtig en indrukwekkend middeleeuws avontuur neer en belooft extra updates om de plooien glad te strijken. Sterk werk voor de eerste game van een indie studio.

[thb_gap height=”30″]
7.9
  • Gedetailleerde wereld
  • Levensechte personages
  • Waarheidsgetrouwe combat
  • Technische designkeuzes

BESLUIT

Een reactie achterlaten