fbpx

Japan maakt modden van consoles illegaal

Japan neemt gaming heel serieus. De sector is er gigantisch en de overheid wil elke vorm van misbruik tegengaan. Daarom heeft de Japanse overheid het modden van consoles illegaal gemaakt. Wie zijn PS4, Nintendo 3DS of andere console op eigen houtje aanpast om zo illegale games te kunnen spelen, riskeert een fikse boete of een gevangenisstraf. Ook het bewerken van savegames is verboden.

Onlangs wijzigde Japan zijn wet ter preventie van oneerlijke concurrentie. Software om savefiles aan te passen en console mods waarmee je op illegale wijze games kan afspelen worden daarmee bestempeld als illegaal. De wet is vooral zeer streng voor personen die dergelijke software en hardware verkopen. Wie gevat wordt, riskeert een boete van zo’n 5 miljoen yen (40.000 euro) of mag vijf jaar gaan brommen. Of allebei.


De wetswijziging verhindert ook de verkoop van talloze apparaten waarmee je savegames kan beïnvloeden. Sommige van die toestellen geven spelers bijvoorbeeld toegang tot patch codes voor games zoals Monster Hunter: World en God of War, waardoor ze een waaier aan cheats kunnen gebruiken. Gedaan met valsspelen, dus.

Maar ook andere mods worden verboden. Herinner je je nog dat er een manier was waarbij je extra games op de Nintendo Classic Mini kon installeren? Ook dergelijke software en toestellen vallen onder de nieuwe wet. Zelfs de verkoop van gelicenseerde cartridges of usb-sticks met cheats worden zo verboden.

Japanners gamen dus best binnen de lijntjes…

Een reactie achterlaten