fbpx

Is Xbox Game Pass de Netflix van gaming?

Als antwoord op Sony’s streamingdienst PlayStation Now, lanceerde Microsoft onlangs zijn eigen Xbox Game Pass, waarbij je voor een vaste som per maand een waaier aan games kan downloaden. Wordt een maandelijks game-abonnement écht de toekomst? Verbruiken we binnenkort alleen nog maar games volgens het Netflix-principe? Wij doken Microsofts gamebibliotheek in om te zien of het werkt.

Op papier is Xbox Game Pass een voordelig concept. Je telt 9,99 euro per maand neer en krijgt toegang tot een bibliotheek aan Xbox One- en Xbox 360-titels. Van streaming geen sprake, want je moet alle games volledig downloaden. Nefast voor je bandbreedte, dat wel, maar met 100 titels in het aanbod heb je toch al een aardige keuze. Ook interessant: als lid van Xbox Game Pass geniet je extra korting op de aankoopprijs van games op Xbox Live. Een beetje zoals de deals with Gold, dus.


BioShock Infinite

De volledige BioShock-trilogie is beschikbaar via de Xbox Game Pass. Spijtig genoeg gaat het niet om The BioShock Collection, maar wel om de Xbox 360-versies.

Zo’n concept staat of valt met het aanbod van games. Je kan zo’n 100 titels downloaden, maar wanneer we de lijst overlopen zien we dat er werk aan de winkel is. Springen meteen in het oog: Sunset Overdrive, Halo 5: Guardians, Gears of War: Ultimate Edition, de BioShock-trilogie, Resident Evil 6 en Borderlands.

Goeie titels, maar de rest van de games bestaat helaas uit backwards compatible Xbox 360-games, gratis Xbox Live Gold games of evidente klassieke toppers. We zijn zelfs specifiek op zoek gegaan naar Xbox One-titels en die zijn niet op twee handen te tellen. Dat valt tegen, want 10 euro op tafel gooien voor een bibliotheek aan games die haast iedereen al gespeeld heeft, is niet echt de moeite.

Er zitten ook een paar echte Xbox-klassiekers tussen, zoals ScreamRide, Perfect Dark Zero en Kameo: Elements of Power, maar die zijn als standalone game vaak goedkoper dan de maandelijkse kost van de Game Pass.

Gears 2

Vanzelfsprekend vind je ook elke Gears of War terug in het aanbod. Helaas ontbreekt het recentere vierde deel.

Vind je een ouwe klassieker die je wil uitproberen, zoals Fable III, dan gooien de lastige lokalisatie-instellingen van Microsoft vooral bij exclusives roet in het eten. Je Xbox One zal de games altijd installeren in de consoletaal die je hebt ingesteld. In ons geval Nederlands. Maar aangezien Nederlands in veel oude titels geen optie is en Frans (voor België) de meest logische tweede taal is, word je vaak begroet door een Frans hoofdscherm. Een domper als je net een hele game hebt gedownload.

De enige oplossing is om je Xbox One account om te zetten naar het Verenigd Koninkrijk en de game uit de Engelse store te halen. Een omslachtig werkje, want bij elke regio- of taalwijziging moet je het toestel herstarten. Om nog maar te zwijgen over de verkwisting van je bandbreedte. Wij hopen dat Microsoft eindelijk eens iets doet aan dit lokalisatieprobleem door regio en taal van elkaar los te koppelen. Dan is die hele rompslomp niet nodig.

Fable III

Tal van backwards compatible Xbox 360-games zijn evidente blockbusters die je ongetwijfeld al eens gespeeld hebt.

Of de Xbox Game Pass interessant is voor jou, zal vooral van jezelf afhangen. Ben jij een jonge gamer met een erg beperkt budget, dan kan je dit proberen. Microsoft belooft een maandelijkse uitbreiding van het aantal games en voor 10 euro per maand kan je verschillende oudere titels testen. Ben je daarentegen iemand die games liever op de launchdag koopt of liever ze permanent in je bezit hebt na aankoop? Dan is Xbox Game Pass niets voor jou.

Momenteel is het assortiment te beperkt, maar met een grotere bibliotheek kan de Game Pass een interessant initiatief worden. Als Microsoft echt wil scoren met deze dienst, dan moet het overwegen om enkele nieuwe titels meteen vanaf launch aan het assortiment toe te voegen. Al zien wij dat niet snel gebeuren…

Een reactie achterlaten