fbpx

Installatie van afneembare PS5 schijflezer vereist internet

Disc Drive

Vanaf november ligt de gloednieuwe en gestroomlijnde PlayStation 5 in de rekken. Dat kan met of zonder schijflezer. Opvallend genoeg vereist de nieuwe console een internetconnectie als je op termijn een disc drive wil installeren in het digitale model.

Het nieuws raakte bekend via de officiële verpakking van de console. Hier en daar duikt de vernieuwde PlayStation 5 al op in het wild, hoewel de officiële release pas ergens in november valt. Op de doos staat te lezen dat een ‘internetverbinding vereist is om de schijflezer en de PlayStation 5 te koppelen’.


De internetverbinding fungeert als security check, die nagaat of gebruikers een officiële Blu-ray drive installeren in plaats van een third-party exemplaar. Daarnaast zorgt ze voor een unieke koppeling tussen de console en de schijflezer. Volgens website The Wired heeft elke disc drive namelijk een ‘dochterbord’ dat zich bindt aan het moederbord van de console. Via de internetconnectie wordt de disc drive ’toegewezen’ aan de console, waardoor beide apparaten permanent en onlosmakelijk verbonden zijn.

De situatie brengt wel onrust met zich mee, want gebruikers vragen zich wat er gebeurt als Sony op termijn de servers afsluit. Wordt de disc drive dan onbruikbaar? Ook zou het in theorie onmogelijk zijn om een nieuwe schijflezer te koppelen als de eerste kapot gaat.

Mocht die situatie zich ooit voordoen, dan hopen wij dat Sony een firmware update lanceert die de online authenticatie omzeilt. Wat denk jij?

Een reactie achterlaten