fbpx

Hitman: Definitive Edition

Dat wij met een grote boog rond kale knikkers in maatpak heen lopen, heeft zo zijn redenen. Het is deels te wijten aan pornoacteur Johnny Sins (die er geheid met je moeder, zus en lief vandoorgaat), ‘rapper’ Pitbull (die geheid een aanslag pleegt op je goede smaak), maar toch vooral aan ’s werelds dodelijkste huurmoordenaar Agent 47. Die onder de vleugels van zijn nieuwe baas een definitieve versie krijgt. En die is nog steeds moordend goed.

Winstbejag?

Dat Square Enix twee jaar geleden voor een episodische aanpak koos, vonden we bedenkelijk. Eerst een veel te beperkte basisversie uitbrengen om vervolgens bijna maandelijks nieuwe levels uit te spuwen? Bah. Ook al verslinden wij HBO-reeksen als baklava’s op een iftarmaaltijd, toch spelen wij onze games liever in één ruk door dan uitgespreid over twaalf maanden. En wij niet alleen. Een jaar later bundelde Square Enix alles netjes op een schijfje. Waarom we nu alweer een nieuwe versie krijgen? Dat heeft alles te maken met harde business en aandeelhouders.

Omdat Square Enix de verkoop van Hitman vond tegenvallen, zette het de reeks samen met ontwikkelaar IO Interactive in de etalage. De Denen hielden de eer aan zichzelf en kochten hun onafhankelijkheid terug, waarop Warner Bros. zich als nieuwe uitgever aanbood. Waarop die prompt dat eerste seizoen opnieuw in de rekken dropt, maar dan als Definitive Edition. Riekt naar goedkoop winstbejag? Dat is het ook een beetje. Voor zo’n 60 euro krijg je het volledige eerste seizoen, bestaande uit de proloog en alles zes episodes, een hoop bonusmissies, extra doelwitten en outfits. Want nietsvermoedende criminelen wurgen is toch net iets grappiger in een clownspak.

Rechtzetting

Hoewel we dergelijke definitieve edities zelden écht de moeite vinden, blijven we toch wild van deze sluipmollersimulatie. Met zijn uitgebreide, levendige maps die tjokvol geheime routes, afleidingen, gevaren en vermommingen zitten, kunnen we duizenden manieren blijven verzinnen om schorem uit te schakelen. Nog steeds onze favoriet: de Parijse modeshow. Al blijft ook het Italiaanse dorpje Sapienza indrukwekkend door zijn grootte en sfeer. En dan is er nog de luxespa op een Japanse berg waar je je inventiviteit helemaal de vrije loop kan laten gaan. Het verhaal mag dan nog steeds een losse flodder zijn, voor de rest maakt Hitman het volledig af. Definitief deze keer. Wie het eerste seizoen aan zich voorbij liet gaan om God weet welke reden, nu is je kans om die fout recht te zetten. Doen, want het tweede komt eraan.

8.8
  • hoge herspeelbaarheid
  • grafisch fraai
  • uitdagend
  • heruitgave van een heruitgave

BESLUIT

Zonder meer nog steeds een killer game. Heb je deze nog niet gespeeld? Dan is deze Definitive Edition een must.

Een reactie achterlaten