fbpx

Hi-Fi Rush doet een geniale encore op PS5

Hi fi rush PS5

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series/PC

Dat Xbox de poort naar de concurrentie heeft opengezet is allesbehalve een slechte zet. Zo kunnen ook PS5-gamers eindelijk mee genieten van dat handvol sterke exclusives. Na het middeleeuwse moordmysterie Pentiment is het de beurt aan deze Hi-Fi Rush: een actiegame die op ongenadige wijze vette hack ’n slash serveert op de beats en riffs van de betere rockplaylist.


Geïsoleerde dood

In het geval van Hi-Fi Rush is het zelfs een godsgeschenk dat Xbox het geweer van schouder heeft veranderd. De game verzamelde begin 2023 een resem topscores en werd zelfs onthaald als sleeper hit van het jaar. Maar het Xbox ecosysteem nekte de titel.

Toen de Japanse ontwikkelaar Tango Gameworks twee jaar ervoor als onderdeel van Bethesda door Xbox werd opgekocht, werd de fysieke multiplatformrelease van Hi-Fi Rush geschrapt en werd het als exclusive op Xbox Game Pass gezwierd. Alweer het een geïsoleerde dood stierf.

Erfzonde vonden wij, omdat de game een groter publiek verdient. En omdat deze Hi-Fi Rush compleet haaks staat op het eerdere werk van Tango Gameworks. Hier geen claustrofobische slachthallen vol verwrongen sadistische monsters zoals in The Evil Within. Wel een kleurrijk en muzikaal scifi-epos dat zo maar eventjes een animewaardig verhaal vertelt.

Hi fi rush

That’s the defect!

Hi-Fi Rush is uniek in zijn soort. En dat merk je meteen wanneer je de game opstart: de kleuren spatten nooit eerder zo stijlvol van je scherm. De jongens van Tango Gameworks combineren de cell-shaded stijl van SEGA-klassieker Jet Set Radio met de geschifte wereld van Sunset Overdrive en de betere Spotify rockplaylist.

Nog verrassender: die mix blijkt ook voorzien van een geslaagd scenario vol satire en geestige momenten. En voor een Japanse ontwikkelaar is dat helemaal uitzonderlijk. Tango Gameworks is erin geslaagd een scenario af te leveren vol satirische humor, geestige dialogen en zelfs situationele humor die niet zou misstaan in de betere slapstickfilm.

Jij speelt Chai, een wannabe-rockster die zich in het kader van technologische experimenten een magnetische robotarm laten aanmeten bij megacorp Vandelay. Door een onvoorzichtigheid wordt zijn mp3-speler echter in zijn borstkas gedrukt en blijkt die ook je nieuwe mechanische arm aan te drijven. Reden genoeg voor het management van Vandelay om een leger robots en drones op je af te sturen en die ‘technische fout’ te laten verdwijnen.

hi fi rush screenshot 03 en 27feb24

Feel that beat

Jij mag dat AI-gestuurd mechanisch gespuis een kopje kleiner maken door net als in Devil May Cry te hacken, slashen, dodgen, jumpen en de meest geschifte combo’s uit je robotarm te puren. Klein verschil: alle combo’s die je uitvoert gebeuren op het ritme van de muziektrack. Wil je extra schade berokkenen en bijhorende battery juice voor je speciale aanvallen scoren? Druk de aanvalsknoppen dan met een onberispelijke muzikale timing in. Klinkt eenvoudig, maar is het niet.

Als Chai moet je je een weg uit de tech metropool zien te rocken, waarbij platforming, combat en coole boss battles elkaar afwisselen. Elk level heeft zijn eigen stijl en een eindbaas in de vorm van een manager. En intussen knalt de hele wereld mee met de beats van de muziek terwijl jij je er met schijnbaar gemak doorheen mept en springt.

Bij momenten serveert Hi-Fi Rush je open segmenten die hard doet denken aan Insomniacs Sunset Overdrive: even betoverd, charmant en soepel. Bijgestaan door enkele goedgekozen licensed tracks. Een boss afslachten op Nine Inch Nails? De wereld doorkruisen met The Prodigy of The Black Keys? Wij vinden het een stuk cooler dan een tracklist vol zelfgeproducete B-kantjes.

hi fi rush screenshot 06 en 27feb24

Slam! Bam! Thank you, mam!

Een gebrek aan ritmegevoel, is geen excuus om Hi-Fi Rush links te laten liggen. De makers voorzien voldoende hulpmiddeltjes. Audiocues wanneer je best mept bijvoorbeeld. En voldoende visuele cues. Alles in je omgeving beweegt namelijk op de beat. Gewoon jouw aanvallen syncen met die op- en neer wippende schoonmaakrobot in de hoek of jouw robotkat zodat je alsnog extra bonussen kan binnenrijven. Lukt het écht niet? Druk dan op de touch pad om de beat visueel tevoorschijn te toveren.

Tango Gameworks weet de afwisseling erin te houden: zo kan je partners gaan oproepen om je bij te staan in de strijd. En sporadisch wordt het ritmische beukwerk onderbroken voor platformen of omgevingspuzzels. Zo mag je ook als robotkat 808 aan de slag en die behoren tot de beste. Tussen de missies kan je ook met teamgenoten gaan rondhangen in de hub. De plek ook waar je jouw skills kan upgraden of je outfit customizen.

hi fi rush screenshot 01 en 27feb24

Unieke ervaring

Wij blijven bij ons standpunt: Hi-Fi Rush is ook op PS5 een unieke ervaring. Met veel liefde en oog voor detail gemaakt en barstend van de levensenergie. Nog een opsteker: de game kost op PS5 maar 30 euro en gooit er ook twee nieuwe arcademodi bovenop. Nadat je de game hebt uitgespeeld kan je aan de slag met BPM Rush die golven vijanden aan een steeds sneller tempo (BPM) op je afvuurt.

Leuke toevoeging, maar dan vinden we Power Up! Tower Up! net iets inventiever. Het is een variatie op Rhythm Tower waarbij je tussen verdiepingen door nieuwe bonussen upgrades kan kiezen. Net als in een roguelite moet je kiezen tussen upgrades en hebben ze niet allemaal een positief effect. Met andere woorden: de ideale manier om ook na de aftiteling deze Hi-Fi Rush te blijven rocken.

9.0
Hi-Fi Rush
  • vette animestijl
  • verhaal vol humor
  • crazy ritmische combat
  • speelt verslavend goed
  • slechts 30 euro op PS5

BESLUIT

Ook wie het ritmegevoel van een vloersteen heeft, zal op PS5 buigen voor deze aanstekelijke muzikale hack ’n slasher. Het verhaal vol humor, de energetische cartoonstijl en de vette muzikale combat maken van deze Hi-Fi Rush een unieke ervaring.

Een reactie achterlaten