fbpx

Dragon Quest Builders gaat Minecraft achterna

Dat niemand het succes van de creatiegame Minecraft ontgaan is, zoveel is duidelijk. Ook Square Enix niet. De uitgever waagt zich een eerste keer aan het bouwgenre met Dragon Quest Builders, een creatieve RPG waarin je monsters op hun bek kan slaan en tegelijk je eigen stad uit de grond moet stampen. Wij vertoefden een halve dag in Alefgard en bouwden ons te pletter.

Hoewel de game zich door zijn kindvriendelijke graphics lijkt te focussen op een jonger publiek, koppelt Dragon Quest Builders het narratieve aan het creatieve en schotelt een verhaal voor dat netjes binnen het universum van de Japanse RPG past. De wereld van Alefgard wordt in duisternis gehuld door de verschrikkelijke Dragon Lord. Mensen werden verjaagd uit hun huizen en de kunst van creatie ging verloren. Aan de legendarische doch kleine bouwer Neo – jij dus – om daar verandering in te brengen.


dq-denizens

Ons avontuur begint wanneer we wakker worden in een donkere crypte. Onze eerste missie is ontsnappen uit de duffe grafkelder en daarvoor moeten we een trap bouwen naar de uitgang. We slagen enkele leemblokken uit de grond en knutselen een uitweg. Bouwen is simpel: met het richtkruis bepaal je waar je een blok wil hebben en met de X-knop hebben we binnen de kortste keren een geïmproviseerde trap.

dq-mining

Voor we naar buiten gaan, fabriceren we nog snel een dodelijke knots en daarna kunnen we de omgeving verkennen. We rossen een paar monsters af, verzamelen een handvol grondstoffen en komen uiteindelijk bij de ruïnes van een dorpje. Als we de overblijfselen claimen, trekt de duisternis weg en duikt er een jongedame op die naar de naam Pippa luistert. Ze vraagt ons meteen om een kamertje in elkaar te boksen waar we kunnen overnachten.

’s Morgens staat Pippa meteen naast ons bed. Ze vraagt om een ontbijt te fiksen. We duiken de wildernis in en gaan op zoek naar een handvol bessen en andere ingrediënten. Oké, tal van quests in Dragon Quest Builders zijn vrij banaal, maar gelukkig staat er geen deadline. Zo kan je dus evengoed een reusachtig paleis beginnen bouwen en pas verdergaan met de story wanneer je daar zin in hebt.

dq-ruins

Eenmaal we ons ontbijt achter de kiezen hebben, stelt Pippa voor om op zoek te gaan naar meer inwoners. Tijdens haar zwerftocht door de wildernis kwam ze een weirdo tegen in de bergen en dus besluiten we daar eens een kijkje te nemen. Verrassend genoeg vinden we de man bedolven onder een berg zand. We bevrijden hem en hij blijkt een geleerde te zijn die in het bezit is van de Cantlin Chronicle, een oud boek dat de geschiedenis van de legendarische stad Cantlin beschrijft.  Als we hem aanbieden om bij ons te komen wonen, stemt-ie meteen toe. Welkom, weirdo!

dq-building

Ondertussen heeft de duistere heerser blijkbaar gehoord van ons dorpje en heeft hij een leger lelijke minions gestuurd om ons te belegeren. We slagen erin om Cantlin te redden van de ondergang. Onze knots heeft goed werk geleverd, maar het wordt duidelijk dat we een beter wapen nodig hebben. Helaas hebben we nog geen materialen voor een beter moordtuig, dus knutselen we een teleportal in elkaar. Daarmee kunnen we de andere eilanden van Alefgard verkennen.

dq-fighting

Op het eiland vinden we stenen, koper en klei, maar onze knots is niet sterk genoeg om ze aan diggelen te kloppen. Gelukkig komen we niet veel later in contact met Cobblerina, de leidster van de trollenorde, die ons het geheim van haar zware hamer wil onthullen als we het dak van haar woning herstellen. Met een paar stroblokken is de klus meteen geklaard en de mollige dame geeft ons dan ook blijhartig de instructies om een Giant Mallet te knutselen.

Dankzij het nieuwe werktuig kunnen we de stenen, het koper en de klei wel ontmijnen, waarmee we nieuwe wapens, meubels en tal van andere tools kunnen ontwikkelen. Hoe verder het verhaal vordert, des te beter de materialen die je dus kan verzamelen en dus ook de constructies die je in elkaar kan steken. Dat Minecraft de voornaamste inspiratiebron is van deze Dragon Quest Builders is duidelijk.

dq-city

Dat we benieuwd zijn naar de indrukwekkende bouwwerken die de community met deze game zal optrekken, zoveel is zeker. Al beseffen we ook dat die nooit zo groot kunnen zijn als in Minecraft, want daarvoor zijn de eilanden te klein. Toch geeft Dragon Quest Builders je vanaf het begin tal van mogelijkheden. Creatieve spelers zullen dankzij de volledig vernielbare omgeving al snel hun eigen stempel op Alefgard drukken. En een dergelijke vrijheid kunnen wij alleen maar toejuichen.

Wie de game al eens wil proberen, kan vanaf nu al een demo downloaden uit de PlayStation Store. De uiteindelijke game is beschikbaar op 14 oktober.

Een reactie achterlaten