fbpx

Halo-veteranen brengen geannuleerde shooter Six Days in Fallujah toch uit

De in 2009 geannuleerde shooter Six Days in Fallujah zal dan toch het levenslicht zien. Dat maakten uitgever Victura en ontwikkelaar Highwire Games bekend. De tactische militaire shooter zou in 2009 verschijnen, maar werd door uitgever Konami geannuleerd wegens te controversieel. De game is gebaseerd op echte verhalen van Amerikaanse soldaten die meevochten in de oorlog in Irak.

Six Days in Fallujah werd ooit ontwikkeld door de Texaanse ontwikkelaar Atomic Games, maar kreeg bakken kritiek van oorlogsveteranen die vonden dat de shooter de oorlog in Irak verheerlijkte. Waarna Konami besliste de game niet uit te brengen.


De jongens van Highwire Games hebben het project nu overgenomen. Bij de studio werken vooral ex-developers van Destiny en Halo die hun kennis van shooters nu willen gebruiken om een ervaring op poten te zetten die geen verheerlijking is van de oorlog. Six Days In Fallujah wordt eerder een documentaire met verhalen die rechtstreeks afkomstig zijn van oorlogsveteranen.

Of zoals bedenker Marine Sergeant Eddie Garcia het zelf zegt:

“Het enige wat je soms kan doen om de ernst van een bepaalde situatie te begrijpen, is de realiteit ervan zelf beleven. Oorlog staat bol van onzekerheden en moeilijke keuzes, die niet altijd tot kijkers doordringen als een acteur ze uitbeeldt. Videogames kunnen ons helpen om bepaalde gebeurtenissen te begrijpen waar andere media daar niet in slagen.”

Klinkt als een ambitieus en gewaagd project om dergelijke verhalen te vertellen via videogames, maar de studio hoopt alvast dat het zijn ambities kan waarmaken. De getuigenissen uit de originele versie worden volgens de makers uitgebreid en herwerkt met nieuwe perspectieven en verhalen van soldaten die de slag om Fallujah meemaakten.

Ook CEO Peter Tamte van uitgever Victura neemt het project behoorlijk serieus:

“Het is moeilijk om te begrijpen hoe oorlog echt voelt als je dat enkel ziet in films: via verzonnen personages, die verzonnen acties uitvoeren op verzonnen plaatsen. De getuigenissen die we tot leven kunnen brengen via videogames, geven ons een nieuw zicht op deze oorlog. Tijd om te bewijzen dat videogames meer kunnen zijn dan entertainment alleen.”

Natuurlijk vergt een dergelijk project een enorm krachtige performance van de acteurs, om nog maar te zwijgen van de intensiteit en de authenticiteit van de ervaring. Wij kijken alvast uit naar het project.

Een precieze releasedatum heeft Six Days In Fallujah nog niet.

Een reactie achterlaten