fbpx

Forza Horizon 5 is de beste openwereldracer van het moment

forza horizon 5 review

Als Gran Turismo de Real Madrid van de consoleracers is, dan is Forza op zijn minst Juventus. Forza Juve .. euh… Horizon 5 speelt zich nochtans niet af in Italië of Spanje, maar wel in Mexico, een klimatologisch heel divers en dus videogamegeniek land. Maanachtige berglandschappen, dichtbegroeide jungles, hagelwitte stranden en kleurrijke dorpjes? Deze Horizon 5 serveert een bloedmooi decor én een van de beste roadtrips van het moment.

forza horizon 5 review 1

Ouderwetse system seller

Ook al zijn we in het echte leven een anglofiel die graag door de Britse eilanden reist, het Mexico van Forza Horizon 5 laat het Groot-Brittannië van de voorganger resoluut achter zich. De beelden zijn adembenemend. Zelfs de instagramfeed van een lustig photoshoppende influencer komt niet in de buurt. Zowel op onze Xbox One X als pc ziet deze Forza Horizon 5 er gelikter uit dan de poten van je kat.


In samenspel met de smaakvolle belichting spatten de indrukkwekkende omgevingen werkelijk van het scherm. Dit is nog eens een ouderwetse system seller, zo eentje waarmee je met een mix van lichte arrogantie en felle trots gezinsleden, huisgenoten, vrienden en toevallige passanten gewillig van hun sokken blaast. Bovendien draait alles zonder noemenswaardige hapering. Daarom steken we overtuigd een grote pluim op de hoed van ontwikkelaar Playground Games. Wat een fantastisch mooie racer!

Maar we laten ons niet te hard verblinden door de geweldige graphics. Hier en daar valt er wel wat aan te merken op deze game. Trendy zoals dat tegenwoordig is, valt de connectie met de servers geregeld weg. Voor een hypergeconnecteerd spel als dit, dat de lijnen tussen on- en offline vervaagt, is het een niet zomaar aan de kant te vegen mankement. In een eentje en een nulletje verlies je namelijk zomaar de helft van de mogelijkheden in deze bonte openracewereld.

Ook de carrosserie vertoont enkele deukjes en krassen. Het grappigste voorval was toen onze avatar te zien was in tweevoud. Terwijl die in de wagen zat, liep een kloon ervan rond de wagen, gezellig aan het keuvelen met een inspiratieloze npc. Over dat handjevol keren dat onze wagen zonder aanwijsbare reden en middenin een race gereset werd, deden we dan weer minder lacherig. Toch is Forza Horizon 5 naar moderne normen behoorlijk insectenvrij, dus bieden we onze vergevingsgezinde wang aan.

forza 5 review

De smaak van verbrand rubber

Forza Horizon 5 is een van de beste racegames van het moment. Het grootste minpunt voor ons is de twijfelachtige feedback die je krijgt van de controller. Wat genoeg zegt over hoe hard we hebben moeten zoeken naar minpunten. Door de soms slome controller feedback geven de vele wagens een slaperige indruk. Eerst dachten we nog dat het aan ons koppige uitschakelen van alle assists lag, maar de experimenten ermee leverden weinig op.

Misschien verwachten we als doorwinterde simracers op dat vlak iets te veel. Toch kunnen we niet ontkennen dat het ietwat een smaak van verbrand rubber achterliet in onze mond. Hoe de auto’s aanvoelen, heeft een grote impact op de gameplay en bij momenten vergalden de latente vibraties ietwat ons spelplezier. Dat was in de vorige Forza ook al zo, dus hadden we hier écht verbetering verwacht.

De drivatars, de computergestuurde tegenstanders van Forza, doen wel hun werk. Verbazingwekkend goed zijn ze niet, maar op de hogere moeilijkheidsgraden doen ze hard hun best om je het leven op een geloofwaardige manier moeilijk te maken. Ze halen je zelfs geregeld in, als je het gaspedaal te veel laat vieren. Dat gebeurt meestal zonder dat ze je zomaar uit de weg rammen.

In vergelijking met het gedrag van vele onlineracers in deze game lijken ze zowaar intelligent. Het tegendeel is waar bij de cast die Forza Horizon 5 van iets van een verhaal moet voorzien. Die is zo ontstellend idioot, dat we ons net niet beledigd voelen. De personalisatie van jouw eigen drivatar is ook net iets te inclusief: je kan hem/haar/het wel kunstbenen en of -armen geven – maar buiten enkele standaardpresets – geen eigen smoel.

forza horizon 5

Scheve ophanging

Forza Horizon 5 blijft eerder arcade- dan simracer, zij het een bloedmooie. Wie écht into autosport is, zal zich misschien ook ergeren aan de dichterlijke vrijheid die Playground Games zich toe-eigent in een game die uit alle poriën een verregaande liefde voor alles op vier wielen zweet. Met de heerlijk nagemaakte Porsche Taycan, een elektrisch aangedreven superbolide, tikte de snelheidsbegrenzer zonder al te veel moeite 400 km/u aan. In werkelijkheid haalt dit hoogtechnologische huzarenstukje een werkelijk bijzonder povere 250 km/u, geadverteerd op de website van Porsche zelf. Dat is een hyperbolische overdrijving van 160 %. Ga het maar na, de wiskunde klopt! Dat vinden wij op een vervelende manier storend, zoals een prachtig schilderij dat scheef aan de muur hangt.

Ondanks onze punten van kritiek is Forza Horizon 5 de beste openwereldracer die je momenteel kan spelen, op gelijk welk stukje hardware. Met Forza Horizon 5 stelt Playground Games de eigen formule nog beter af. Altijd is er iets te doen en vaak is het nog de moeite waard ook. Sterker nog, met zijn spectaculaire map is het haast een genre op zich. Al hopen we dat ze met Forza Horizon 6 onze kleine tot middelgrote ergernissen wegwerken en ze tegelijk ook wat meer durven. Want deze nummer vijf immers lift heel braaf mee in de slipstream van zijn voorgangers. Daarom klasseren we Forza Horizon 5 als een ontzettend genietbare game, maar niet als een meesterwerk.

8.6
  • adembenemend mooi
  • capabele drivatars
  • beste versie van zichzelf
  • volgt braaf de succesformule
  • soms vervelende bugs

BESLUIT

Forza Horizon 5 is het spelen meer dan waard, maar de toerenteller zit helemaal tegen de begrenzer aan. Playground Games zal de volgende keer echter wat meer risico’s moeten nemen, als ze opnieuw als eerste over de finish willen rijden.

Een reactie achterlaten