fbpx

HPTO

Apple verwijdert Fortnite van de app store

Fortnite Battle Royal mobile

Update: Ook Google heeft ondertussen Fortnite van de Google Play Store verwijderd. Volgens de tech gigant gaat Epic Games tegen de regels van de app store in door rechtstreekse in-game aankopen aan te bieden. Volgens Google zijn gesprekken aan de gang om het conflict op te lossen. Epic Games heeft alvast in Californië een rechtszaak aangespannen tegen Google.

Origineel bericht: Apple heeft het razendpopulaire Fortnite van de app store verwijderd. Dat gebeurde nadat Fortnite-ontwikkelaar plots rechtstreekse aankopen begon aan te bieden in de game. De studio probeert op die manier te voorkomen dat 30% van die opbrengsten naar Apple gaat. En daar kan de tech-gigant niet mee lachen. Apple liet de game daarop prompt van de store verwijderen.


Het conflict tussen Apple en Epic Games is al langer aan de gang. Epic verzet zich tegen de monopoliepositie van de App Store op iOS-toestellen en voerde daarom een wijziging in aankoopopties door. Dankzij een nieuwe update kregen spelers ook de optie om V-bucks, de virtuele valuta van de game, aan te kopen door het geld rechtstreeks over te maken aan Epic zelf. En zo transacties via de App Store te omzeilen. Epic gaf ook een kleine korting, omdat ze geen rekening moeten houden met het aandeel dat Apple opeist van een aankoop via de App Store.

Compleet uit den boze volgens Apple, want dat gaat in tegen het beleid van de App Store. Dat stelt dat alle software op Apple-technologie verkocht moet worden via de App Store. Dat levert grote winsten op, want van elke aankoop op de App Store vloeit 30% naar Apple. Het is een beleid dat ontwikkelaars al jaren aanvechten, maar het is de eerste keer dat een ontwikkelaar zich zo openlijk verzet.

Apple greep meteen in en schrapte Fortnite van de App Store. Wie de app al heeft op zijn mobiele toestel kan de game blijven spelen en aankopen doen, maar de game updaten kan niet langer meer. Iets waar Epic Games zijn fans gretig op wijst. Aan al zijn iOS-spelers laat de studio weten dat Apple de mogelijkheid heeft geblokkeerd om de app te updaten, waardoor ze het vierde seizoen van Chapter 2 niet kunnen spelen op iOS. Daarnaast startte de ontwikkelaar ook een rechtszaak tegen Apple in Californië.

In Fortnite zelf gooide Epic een korte live video online, die je hieronder kan bekijken. Hoe de zaak zal evolueren, is niet duidelijk. Al is de actie van Epic Games behoorlijk gedurfd. Als Apple de rechtszaak verliest, dan komt het ganse App Store-beleid op wankele pootjes te staan. Binnenkort ongetwijfeld meer nieuws.

Een reactie achterlaten