fbpx

FIFA 21 is een leuke maar erg voorspelbare voetbalgame geworden

FIFA 21 review 1

Na het bizarre voetbaljaar dat 19-20 was,  doet het deugd om in een game als FIFA even niet met volksgezondheid, mondkapjes of lege tribunes geconfronteerd te worden. Maar is FIFA 21 dit jaar zijn geld terug waard? Of mogen we opnieuw spreken van een dipje zoals FIFA 20 dat eerlijk gezegd ook was?

fifa 21


Gemiste kans

Het eerste wat ons opvalt aan FIFA 21 is de nieuwe vormgeving waarbij het weer even zoeken was hoe je de menu’s navigeert om tot de juiste gameplay modus te komen. Stijl is belangrijk, we snappen het, maar soms maakt EA het nodeloos ingewikkeld wanneer je gewoon een potje wil voetballen. Eén iets hebben we zelfs na een lange tijd menu’s afschuimen niet terugvonden: een nieuwe singleplayermodus. Sinds The Journey lijkt EA helemaal afscheid genomen te hebben van een uitgebreide singleplayerervaring. Het pleintjesvoetbal van Volta uit FIFA 20 keert wel terug met wat extra toeters en bellen, maar kan de meeslepende sologameplay van weleer niet echt vervangen.

Als alternatief is er opnieuw de Career Mode die ook dit jaar alweer een tikkeltje meer aandacht heeft gekregen. De belangrijkste nieuwigheid – of toch hetgeen het meest in het oog springt – is de simulatie van een wedstrijd die je nu vanuit managersstandpunt kan bekijken. Zo zie je een potje FIFA symbolisch weergegeven zoals in Football Manager, waarbij je op elk moment zelf naar de actie op het veld zelf kan overschakelen en je spelers terug zelf kan besturen. Meerwaarde? Mja, dat valt te bekijken.

Wie de Career Mode speelt om echt manager uit te hangen en een team te trainen, zal wellicht erg blij zijn met de doorgedreven simulatie. Wie FIFA vooral speelt om zelf op het veld te vertoeven, zal hier weinig aandacht aan besteden. Om het gevoel van het ploegsmeden nog wat extra te versterken, heeft de Career Mode nu verplichte trainingssessies tussen de wedstrijden, die je ook weer zelf kan spelen of laten simuleren. Op zich hebben we daar geen problemen mee, maar het zorgt ervoor dat een seizoen weer heel wat langer duurt om uit te spelen dan voordien.

fifa 21

Veldloper

Hoe doet FIFA 21 het dan op het veld zelf? Eigenlijk niet zó verschillend als de editie van vorig jaar. Wat vreemd is, aangezien EA een waslijst aan kleine en grote tweaks heeft vermeld in het designdocument. Al hadden wij alle moeite van de wereld om ze ook op te merken. FIFA 21 blijft een game die realistisch voetbal tracht te simuleren, maar die stiekem toch vooral inzet op spektakel en veel doelpunten. De aanvallers en middenvelders krijgen ook dit jaar heel wat extra troeven, terwijl keepers en verdedigers er een beetje de dupe van zijn.

De volgens ons meest interessante innovatie (nu ja, deze feature zat meer dan een decennium geleden ook al eens in een FIFA), is de optie om met de rechterjoystick een speler de diepte in te sturen in een richting naar keuze. Op deze manier heb je na wat oefenen wat extra controle over waar je computergestuurde teamgenoten spelers heen lopen, wat tot leuke combinaties kan leiden rond de 16 meter. Naar verluidt zouden ook de passing en de fysieke duels sterk aangepast zijn, maar wij zien het verschil met FIFA 20 alvast niet. Ofwel is het zo subtiel dat de game nauwelijks anders aanvoelt dan zijn voorganger. Idem dito voor de nieuwe animaties of grafische updates die je met een vergrootglas moet gaan zoeken. Misschien zien we beterschap in de next-gen versies van de game?

FIFA 21 review

Piraterij

Dan is er nog Ultimate Team waarvan we kunnen aankondigen dat er toch minstens één stap in de juiste richting werd gezet: de mogelijkheid om in co-op Squad Battles of Rivals wedstrijden te spelen, en zo alle spelers toe te laten om de Rewards tezamen te verdienen. Maar jawel hoor, het oude, bekende zeer is er nog steeds. Ondanks bezwaren van verschillende Europese overheden en de UK krioelt het in Ultimate Team nog steeds van de loot boxes en gokmechanismen. In landen waar je wel nog écht geld kan pompen in deze virtuele slotmachine, zijn er ongetwijfeld nu al Ultimate Teams waar Cristiano, Messi, Neymar Jr. en De Bruyne over elkaars voeten aan struikelen, terwijl jij zo goed als zeker mag aanklampen met de topschutter van de Koreaanse competitie en een linksback uit de Ligue 2.

We hopen van harte dat EA tegen FIFA 22 het winstbejag los kan laten en beseft dat hun voetbalgame ook perfect met een ander business model kan werken. De volle prijs vragen voor een aardige voetbalgame die toch eerder aanvoelt als een DLC voor de editie van vorig jaar? En dan nog steeds koppig die bedenkelijke pay-to-win gokmechanismen er over uitsmeert? Op deze manier smaakt het ons elk jaar minder, ook al zit er achter deze minpunten echt wel een meer dan degelijke sportgame verstopt.

7.8
  • op zich leuke pot voetbal
  • Career Mode krijgt weer aandacht
  • geen nieuwe modes
  • nauwelijks grafische verbetering
  • nog steeds die loot boxes

BESLUIT

FIFA 21 is niet slechter of beter dan zijn rechtstreekse voorganger, maar net daarom moeten we streng zijn. De voetbalreeks levert een leuk pot voetbal op, maar is dringend aan vernieuwing toe.

Een reactie achterlaten