fbpx

FIFA 18

Het voelt aan als een bal in open doel trappen, zeggen dat FIFA 18 dit jaar weer net iets beter is. Of eigenlijk: een heel pak beter, want de editie van vorig jaar vonden we nogal teleurstellend. Ook al lijkt er amper iets veranderd te zijn aan de oppervlakte, toch voelt FIFA dit jaar aan als een stevige verbetering.

De naar ons gevoel grootste verbetering zijn de meer realistische physics van de bal. De fysieke strijd die FIFA de laatste jaren geworden was, krijgt zo terug een sprankelend kantje, want de bal kan soms onverwacht na een pittig duel toch nog in de voeten van de frêle middenvelder vallen. Daar waar je vroeger zo goed als zeker kon zijn dat de fysiek sterkere spelers dat soort duels altijd zouden winnen, voelt de wedstrijd nu minder voorspelbaar aan. Dribbelen is ook een stuk veelzijdiger geworden, nu je meer controle hebt over de verhouding tussen speler en bal.

Daarmee lijkt EA (eindelijk?) een perfecte balans te hebben gevonden. Snelle flankspelers hebben meer opties wanneer ze toch ingehaald worden, en stevige verdedigers moeten meer op hun tellen pas bij het te lijf gaan van de spitsen. Het systeem van voorzetten trappen is ook een tikkeltje vereenvoudigd, waardoor je net iets meer kans maakt om de bal precies te krijgen waar je hem hebben wil. Je hoort het: we zijn zo goed als 100% positief over de gameplay van FIFA 18.

Daarnaast heb je alweer die talloze game modes, waaronder het immer verslavende FUT en de terugkeer van het best geslaagde The Journey. Die eerste vinden we nog steeds te afhankelijk van geluk, wat betreft het scoren van de allerbeste spelers, maar dat verandert niks aan de amusementswaarde. De Career mode heeft er wat nutteloze cinematics bijgekregen, waarbij je als manager zelf mee aan de onderhandelingstafel zit. We snappen de bedoeling, maar de snel afgewerkte transfers van vroeger vonden we toch een pak beter. FIFA 18? Wat ons betreft de beste in jaren!

[thb_gap height=”30″]
8.9
  • verbeterde physics
  • The Journey heerst
  • grafisch beresterk
  • willekeurige microtransacties

BESLUIT

PS4/Xbox One/PC/Switch

Een reactie achterlaten