fbpx

F1 22 houdt dezelfde versnelling aan

F1 22 review 4

Drama, drama, drama! Over de ontknoping van seizoen 2021 en de wereldtitel van Max Verstappen is al heel wat inkt gevloeid. Diezelfde vloeistof werd al even kwistig gebezigd bij de lancering van F1 22. Codemasters en EA lieten de koppeling in horten en stoten los en zorgden voor een valse start. Het is immers heel lang geleden dat we 3 uren aan troubleshooting moesten spenderen, voor we konden beginnen met spelen. De stortvloed aan reacties op verschillende fora toonden aan dat we allesbehalve de enige waren. Maar wat was en is er aan de hand?

F1 22 review 1

Chaotische eerste kilometers

Wie er vroeg bij wilde zijn en daar hardverdiende centen voor over had, kreeg 3 dagen early access bij de aankoop van de prijzige Champions Edition van F1 22. Helaas releasete de game niet op het aangekondigde tijdstip, waardoor de vroege vogels 1 tot een halve dag spelplezier in rook zagen opgaan. Konden we dan eindelijk spelen, dan gooiden een stapel technische problemen roet in het eten. Klachten over haperende audio. Een bug met een heleboel stuurwielen deed de framerate instorten tot een slideshow.


Dan had je nog het veelbelovende debuut van VR, maar veel VR-liefhebbers werden getrakteerd op een zwart scherm. Het zijn maar enkele van de hinderpalen die we ook zelf moesten omzeilen. Sommige valse noten konden we wegfilteren, anderen verscheuren nog altijd ons trommelvliezen. De eerste kilometers van F1 22 op pc verliepen alleszins chaotisch.

F1 Life dan maar. In deze nieuwe feature kan je pronken met jouw avatar, zijn woning en een handjevol sportieve luxewagens. Je kan kledij veranderen, nieuwe meubels kiezen, het behang veranderen enzovoort. Dat dient dan als decor in de menu’s. Het is de feature waarmee ze je lastigvallen als je F1 22 voor het eerst opstart. Zo maak je meteen kennis met de op winst beluste aap. Je kan al die cosmetische prullen kopen met pitcoin, de ingame valuta die je ook kan aanschaffen met echt geld. Die vervelende graaiende handen vinden wij compleet misplaatst. Uitroeien, die bullshit!

F1 22 review VR

Top in VR

Fans van deze franchise en overjaarse sofasimmers zagen Codemasters al jaren de spiegels van het chassis: wanneer krijgen we VR? Dit jaar is het eindelijk zover. Op pc dan toch. Jammer voor de jongens en meisjes met PS VR, want de VR is geweldig. Een race vanuit de cockpit beleven is ontiegelijk intens. Je kan alles ook veel beter inschatten, van remafstanden tot instuurpunten.

Voor we VR probeerden op de Red Bull Ring, hadden we er al zo’n 20 rondjes opzitten waarin we heel hard probeerden om heel snel te gaan. In onze eerste VR-ronde, reden we meteen een seconde sneller, terwijl we niet eens ons best deden, want we waren ons te zeer aan het vergapen aan het spektakel dat we beleefden. F1 22 doet hier trouwens iets wat vele hyperserieuze racesims op pc niet kunnen. Jouw grafische instellingen voor VR en niet-VR staan los van elkaar. Bovendien onthoudt het spel die netjes. Top!

F1 22 review 2

Air Hockey 22

De Formule 1 onderging dit seizoen heel wat wijzigingen en F1 22 weerspiegelt die netjes. Vernieuwde circuits zoals dat van Catalunya kregen een update en nieuwe parcours zoals bijvoorbeeld Miami maken hun opwachting. Maar vooral de sprint races, korte wedstrijden die de start grid bepalen, zitten er ook in. Van die aangename, frisse wind kan je dus ook in het spel genieten.

Nog bepalender voor de gameplay, is de nieuwe aerodynamica. Het racetuig voelt zwaarder aan, alsof de downforce de racewagens nog net wat harder het tarmac indrukt. Wel vervelend vonden we de neiging van de wagens om met hun vier wielen tegelijk door de bochten te driften. Op die momenten leek dit meer Air Hockey 22 dan F1 22. Deze karakteristiek manifesteerde zich terwijl we met de controller aan de slag gingen. Andere hardware vlakt dat vreemde schuiven mogelijk uit.

F1 22 review

Spel van uitersten

Codemasters’ F1-franchise heeft al jaren de beste carrièremodus. We moeten er dus niet veel woorden aan vuilmaken. Toch één kleine welgekomen toevoeging: als je het geasfalteerde strijdtoneel betreedt met jouw eigen team, ben je niet langer automatisch het kneusje van de groep. Je kan nu ook beginnen als een titelkandidaat met stevige budgetten. Deze modus is nog altijd het paradepaardje in F1 22.

Ook in de rest overstijgt deze game met gemak de middelmaat, maar dan wel in beide richtingen. Elk aspect is ofwel uitstekend, ofwel erbarmelijk. Een meesterlijk geoptimaliseerde engine met torenhoge framerates staan zij aan zij met te veel technische uitschuivers. Irritante microtransacties in F1 Life steken schril af tegen een carrière met tonnen content. F1 22 is een spel van uitersten. Het hangt van jezelf af je de blutsen met de builen neemt. Ons advies? Kijk de kat nog even uit de boom en je krijgt waarschijnlijk een veel betere ervaring.

7.3
  • eindelijk VR
  • nog altijd de beste carrière
  • goeie optimalisatie
  • misplaatste monetization
  • technische problemen
  • wisselvallige wegligging

BESLUIT

F1 22 behoudt zijn pole position en is nog steeds de beste F1-ervaring die je in huis kan halen. Dit keer met geslaagde VR-optie, maar wel wisselvalliger dan het Belgische weer. Hopelijk kan Codemasters de valse start snel goedmaken met enkele goedgetimede inhaalacties.

Een reactie achterlaten