fbpx

Ex-medewerker vertelt waarom Rockstar spionagegame Agent schrapte

rockstar agent

Een voormalig werknemer van Rockstar heeft heel wat details verklapt over de geannuleerde spionagegame Agent. De titel werd aangekondigd als PS3 exclusive op E3 2009 en zou zich afspelen tijdens de Koude Oorlog. De game werd echter doodgezwegen en plots geschrapt. En nu weten we waarom.

De nieuwe details (via Rock Paper Shotgun) van Agent zijn afkomstig van voormalig technical director Obbe Vermeij, die 14 jaar lang werkte bij Rockstar North en de studio verliet in 2009. Volgens Vermeij was het de bedoeling om Rockstar North op te delen in twee teams. Eentje zou werken aan de volgende GTA, het andere aan Agent (codenaam Jimmy).


Agent was in ontwikkeling geweest bij Rockstar San Diego, maar wegens toxische werkcultuur kreeg de studio problemen en verhuisde het project naar Rockstar North, waar ze werkten aan GTA 4.

Vermeij beschrijft Agent als een James Bond-game, die zich afspeelde in de jaren ’70. De missiestructuur was rechtlijniger dan die van GTA. Spelers zouden verschillende locaties bezoeken, waaronder een Franse stad aan de Middellandse Zee, een skiresort in Zwitserland en de Egyptische stad Caïro. De game zou eindigen met een heuse confrontatie met laserwapens in de ruimte.

Volgens Vermeij werkte Rockstar North een jaar lang aan Agent, voordat GTA uiteindelijk prioriteit kreeg. De technical director vertelt dat de ontwikkeling niet zo vlot liep. Vermeij herinnert zich dat er een heleboel gameplay geschrapt werd om de titel alsnog te krijgen.

Die lastige ontwikkeling van Agent leidde volgens Rockstar de studio te hard af van de GTA-serie. Het Agent-team van Rockstar North werd volledig op GTA gezet. En hoewel de spionagegame nog verschoof binnen Rockstar, belandde het uiteindelijk in de prullenbak.

Opvallend genoeg is de blogpost, waarin Vermeij alle details van Agent gedeeld had, verwijderd. De voormalige technical director vertelde dat hij een mail ontvangen had van Rockstar met de vraag om het artikel te verwijderen. Rockstar North wil immers het mysterie dat rond de studio een beetje behouden.

Een reactie achterlaten