fbpx

Epic Store stopt met exclusives als Steam minder hebberig wordt

Epic Games Store

Tim Sweeney, de CEO van Epic Games, heeft bekendgemaakt dat hij wil stoppen met Epic Store exclusives na te jagen. Op voorwaarde dat Valve, de eigenaar van Steam, de winstverdeling voor uitgevers en ontwikkelaars hoger maakt.

Momenteel is Epic Game Store voor ontwikkelaars en uitgevers veel voordeliger dan Steam. Zo gaat maar liefst 88% van het verkoopbedrag terug naar de ontwikkelaar. Epic Games strijkt 12% van de inkomsten op. Bij Steam ligt dat heel anders. Daar ging 30% van de opbrengst naar Steam, zodat er slechts 70% overbleef voor de ontwikkelaar of uitgever. Sinds de launch van de Epic Game Store, zag Steam zich echter genoodzaakt om de verdeling te herzien naar 25% voor games die meer dan 10 miljoen dollar opbrengen en 20% voor games die meer dan 50 miljoen opbrengen.


Het is niet dan ook niet verrassend dat onafhankelijke ontwikkelaars zich bedrogen voelen, omdat zij meer moeten afgeven dan de gigantische blockbusters van EA en Ubisoft. Volgens Epic is een winstmarge van 88% voor de ontwikkelaars eerlijker, omdat zij de extra inkomsten in de verdere ontwikkeling van hun game kunnen pompen. Sweeney noemt de winstverdeling van Steam, inclusief de huidige marktdominantie van het platform, dan ook een groot probleem voor pc-game-ontwikkelaars:

“Als Steam zijn winstverdeling zou opschroeven naar 88%, zou de Epic Game Store geen contracten meer sluiten voor exclusives. Sterker, dan zouden we onze eigen games ook op Steam verkopen. Als de aanpassing er effectief komt, zou dat een prachtige mijlpaal zijn in de geschiedenis van pc gaming. Gaming platformen zouden opnieuw als een winkel aanvoelen, in plaats van als een belastingenservice.”

Harde woorden, maar de man heeft wel een punt. Epic Games lanceerde zijn Game Store in december en wist al verschillende exclusives te strikken, waaronder The Division 2 en Metro Exodus. Logisch, want het businessmodel van Epic is nu eenmaal veel voordeliger voor uitgevers.

Of Epic Games werkelijk eerlijke concurrentie en een gezondere marktverdeling voor pc gaming voor ogen heeft, is niet meteen duidelijk. Maar het moet gezegd: iedereen die games een warm hart toedraagt, zou de Epic Game Store moeten steunen. Alleen al omdat het bedrijf minder wegneemt van ontwikkelaars, iets waar vooral indie studios gigantisch van kunnen profiteren. Toegegeven, de Epic Game Store heeft nog niet de faciliteiten die Steam wel kan aanbieden, maar Rome is ook niet in één keer gebouwd.

Een reactie achterlaten