fbpx

Epic Games alweer voor de rechter door Fortnite dansjes

De emotes in Fortnite mogen dan wel grappig zijn, origineel zijn ze niet. En dat kan ontwikkelaar Epic Games duur te staan komen. Na rapper 2 Milly die de ontwikkelaar voor de rechter sleept voor een gestolen dansje, doen ook Alfonso Ribeiro en Backpack Kid hetzelfde.

Alfonso Rebeiro kennen we vooral van zijn rol als Carlton Banks in The Fresh Prince of Bel-Air, een populaire sitcom uit de jaren ’90 waarin ook Will Smith meespeelde. Ribeiro werd immens populair dankzij zijn Carlton Dance. In januari verscheen in Fortnite de ‘Fresh’ emote die door de community meteen herkend werd als de Carlton Dance. Check de originele dans hieronder.


Het dansje moet in de game vrijgekocht worden en kost 800 V-Bucks, al heeft Epic nooit toestemming gevraagd aan de bedenker om het dansje te gebruiken. En volgens de advocaat van Ribeiro moet dat wel:

“Epic haalt enorm veel geld binnen met deze emotes. Maar de studio geeft geen compensatie voor het gebruik van de gelijkenis met Ribeiro. Het bedrijf heeft er zelfs geen toestemming voor gevraagd.”

Nu is het wel zo dat het moeilijk is auteursrechten op een dansje te hebben. Volgens website TMZ.com zou Ribeiro wel al een aanvraag ingediend hebben om het dansje zijn eigendom te maken. Met als gevolg dat iedereen die het wil gebruiken, licentiekosten moet betalen.

Ribeiro is trouwens niet de enige, want ook Backpack Kid, alias Russel Horning, is naar de rechter gestapt omdat Epic Games zijn dansje gebruikt heeft zonder toestemming. Je weet wel. De jongeman uit de onderstaande video.

Het dansje werd tijdens het tweede seizoen van Fortnite geïntroduceerd als de Floss Emote. Zijn moeder startte de rechtszaak op, omdat ook Russel Horning momenteel de auteursrechten voor de dans aanvraagt en dus een vergoeding wil van Epic Games.

Ook acteur Donald Faison was niet blij met de toevoeging van zijn dansje in Fortnite, maar in tegenstelling tot de bovenstaande artiesten, startte hij geen proces. Feit blijft wel dat de Fortnite emotes dus alles behalve origineel zijn. Waardoor Epic Games misschien een bom geld moet ophoesten.

Een reactie achterlaten