fbpx

ELEX

Ontwikkelaar Piranha Bytes heeft al enkele RPG’s op zijn palmares staan. Echte toppers werden het nooit, maar toch wist de Gothic-reeks een cultstatus te verwerven. Met Elex introduceren de Duitsers een nieuwe reeks, eentje die het fantasy- en scifigenre samengooit en zo hoopt op een uniek RPG-brouwsel.

In eerste instantie lijkt het een geslaagde zet, want de wereld van Elex is best fascinerend. Na een komeetinslag werd de planeet Magalan herleid tot een barre woestenij. Uit de assen van de oude wereld ontstaan vier nieuwe facties die vechten om de grondstof van de planeet. Elex dus. Terwijl de spirituele Berserkers er magie uitputten, houden de rationele Clerics er hun technologie mee draaiende. Voor de Outlaws is het een bron van financiële rijkdom, terwijl Albs het goedje injecteren voor een portie superkrachten. Elke groep heeft zijn eigen cultuur, geloof en geschiedenis en dat levert een best divers en gedetailleerd universum op.

Maar daar stopt het positief verhaal. Op alle andere vlakken gaat Elex compleet de mist in. Hoewel de wereld vol potentieel zit, blijft het onbenut door talloze ongeïnspireerde fetch quests en banale missies. Ondanks de keuzevrijheid waar de makers prat op gaan, kan je die zelden weigeren, want de meeste npc’s dringen zich op en dwingen je missies uit te voeren. Bizar en het levert vaak hilarisch ongemakkelijke dialogen op. Als je dan toch een boeiende activiteit krijgt, steken frustraties de kop door de vele technische mankementen en vreemde designkeuzes. Elex heeft bijvoorbeeld geen levelsysteem voor monsters, waardoor je de eerste uren in een nieuwe regio loeihard wordt afgemaakt.

Het helpt ook niet dat het hoofdpersonage Jax enorm sloom beweegt. De kerel lijkt eerder een door reuma geteisterde grijsaard dan een getrainde killer, waardoor monsters vaak genoeg hebben aan twee hits. Je stamina loopt erg snel leeg en ontwijken heeft vaak geen zin omdat de aanvallen je op een of andere manier toch altijd raken. Hadden we trouwens al verteld dat texture pop-in en framerate drops hier schering en inslag zijn? Genoeg technische zorgen om alle spelplezier te vergallen. Zonde, want met een budget als pakweg Bethesda had Elex een goede game kunnen worden. Misschien

[thb_gap height=”30″]
5.6
  • vet verhaal & universum
  • technisch ondermaats
  • frustrerende gevechten
  • oersaaie missies

BESLUIT

PS4/Xbox One/PC

Een reactie achterlaten