fbpx

EA stopt verkoop van FIFA-points in België

Electronic Arts heeft na gesprekken met de Belgische autoriteiten besloten om niet langer FIFA-punten te verkopen in België. De uitgever kwam al eerder in aanvaring met de wethouder omdat de Ultimate Team-pakketten die je in-game kan kopen volgens de Belgische Kansspelcommissie een vorm van gokken is en dus verboden.

De bal ging aan het rollen in april 2018 toen de Kansspelcommissie op vraag van Minister Geens verschillende videospellen onderzocht. Het rapport was duidelijk: betalende lootboxen beantwoorden wel degelijk aan de definitie van een kansspel en  zijn dus in strijd met de Belgische wetgeving. Volgens de Kansspelcommisie moeten er vier elementen aanwezig zijn: spelelement, een inzet die kan leiden tot winst en verlies en een toevalsfactor. Omdat je niet weet wat je precies zal ontvangen wanneer je z’n loot boxe aanschaft, worden de lootboxen beschouwd als gokken.


EA laat weten teleurgesteld te zijn: “Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten. We blijven zoeken naar meer duidelijkheid hierover”, klinkt het in een mededeling. EA geeft mee dat het stopzetten van de verkoop in België geen wezenlijke impact op zijn financiële prestatie zal hebben. Spelers hebben bovendien nog steeds toegang tot de Ultimate Team-modus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen.

FIFA is trouwens niet de enige game die onder vuur lag. Ook Overwatch, Counter Strike: Global Offensive, World of Warcraft en NBA 2K stonden op de zwarte lijst van de kansspelcommissie. Uitgevers Activision Blizzard, 2K en Valve zijn al gezwicht voor de Belgische wetgever en hebben vorig jaar al betalende loot boxes uit hun games verwijderd.

REACTIES (1)

  1. Angelo Hoffius

    Echt belachelijk… Ik was even geleden jarig en wou fifa punten kopen… het mocht van mijn ouders en nu kan het niet meer.. echt niet serieus… Hopelijk komt er een betere oplossing.. wat de pakketen zijn wel kansspelen maar bevoorbeeld “FUT-DRAFT” is geen kansspel wat doen ze daar dan mee?

Een reactie achterlaten