fbpx

EA onthult nieuwe features en tweaks in FIFA 23

Via een uitgebreide blogpost heeft uitgever EA alle technische nieuwigheden van FIFA 23 onder de loep genomen. De vernieuwde features moeten van EA’s laatste FIFA-titel de beste voetbalgame ooit maken. Hieronder een kort overzicht.

Belangrijkste feature is de HyperMotion2 technologie. Dat nieuwe systeem kwam tot stand door motion capture van twee volledige voetbalmatchen tussen professionele teams in real-time. Daarnaast werd ook een volledige match in het vrouwenvoetbal opgenomen.


De motion capture van een volledige match levert een veelvoud aan animaties op, die rechtstreeks in de game geplaatst kunnen. In samenwerking met een machine learning algoritme, dat berekent welke actie het meest efficiënt als reactie op tegenstanders, zorgen de nieuwe systemen voor een veel betere bewegingsinteractie tussen alle virtuele spelers.

Daarnaast hebben zowel aanvallers als verdedigers wat extra tweaks gekregen. Zo kunnen aanvallers Power Shots uitvoeren, door beide bumpers en de ‘schiet op doel’ knop in te drukken. Een Power Shot is een zeer krachtig schot op doel, maar maar heeft een langere voorbereiding nodig en is moeilijk om correct te plaatsen.

Daarnaast wordt de technische dribbel de standaard bewegingsmodus via de linker stick. Daardoor wordt rennen met de bal responsiever, maar ook veel realistischer aangezien de nieuwe animaties van HyperMotion2 rechtstreeks toegepast worden. Nadeel is dat de technische dribbel sterk afhankelijk is van de dribbelvaardigheid van spelers. Op tijd een pass geven is dus de boodschap met zwakke dribbelaars.

Om de betere aanvallen te counteren, hebben verdedigers ook wat upgrades gekregen. Zo zullen de verdedigers zich beter positioneren om inkomende aanvallen succesvol proberen te stoppen. Daarnaast houden verdedigers hun handen achter de rug in het doelgebied om fouten te vermijden.

Tot slot voert EA het volledig nieuwe sprintsysteem ‘AcceleRATE’ in. Daarbij heeft elke speler één van drie verschillende sprintstijlen. ‘Explosive’ spelers maken zich snel uit de voeten, maar hebben een gelijkaardige topsnelheid als anderen. ‘Lengthy’ spelers kennen dan weer een trage start, maar houden andere spelers bij eens ze op snelheid zijn. Ten slotte zijn ‘Controlled’ spelers een mix van de twee, met een gebalanceerde sprintstijl.

Verder zijn vrije trappen aangepast zodat je meer controle hebt over de bal. En kan je een verdediger achter het muurtje op grond laten liggen om te bewaken tegen lage schoten op doel.

In zijn blogpost legt EA alles nog veel gedetailleerder uit. Ga dus zeker een kijkje nemen als je alles wil uitpluizen.

FIFA 23 ligt vanaf 30 september in de rekken.

Een reactie achterlaten